sadržaj:

 1. Kako odabrati lonac za orhideje
 2. Plastična posuda za orhideje
 3. Orhideja glinena posuda
 4. Keramičke posude za orhideje
 5. Staklene posude za orhideje
 6. Pletene košare za orhideje
 7. Koja bi veličina trebala biti lonac za orhideje

Prilikom kupnje lonca za sobne biljke na prvom mjestu obratimo pozornost na njegovu veličinu, dekor i vlastite ukuse. Međutim, s orhidejama to neće raditi.

Među različitim orhidejama samo mali dio preferira obogaćeno tlo, dok ostatak raste na kamenim grebenima, deblima ili mjestima gdje je tlo praktički odsutno. Stoga se posude za domaće orhideje značajno razlikuju od uobičajenih cvjetnih spremnika.

Kako odabrati lonac za orhideje


Orhideje pripadaju obitelji epifita i litofita, čija je značajka odbijanje korijenja. Pri odabiru lonca za biljku tu činjenicu treba uzeti kao glavnu.Osim toga, postoji nekoliko drugih važnih zahtjeva za spremnike.

Idealni lonac za orhideje trebao bi osigurati:

 • brzo istjecanje vlage iz korijena
 • aktivna aeracija orhideja i supstrata
 • sigurna ekstrakcija rizoma koja se može proširiti daleko izvan lonca
 • optimalna temperatura

Korijeni nekih vrsta orhideja uz upijanje vlage i hranjivih tvari aktivno sudjeluju u procesu fotosinteze. Najbolje što možete odabrati za takve biljke je potpuno transparentan spremnik. To je najčešće rješenje za sve vrste cvijeta, međutim, mnogi ljudi ne znaju da će se orhideje dobro osjećati u glini, staklu, plastici, keramici itd. lonac.

Pri kupnji kontejnera za orhideju, imajte na umu da biljka ne treba veliku količinu supstrata, pa čak i za veliku biljku bit će dovoljno male posude.

Važno je da:

 • u spremniku su bili otvori za odvodnju
 • visina lonca bila je jednaka širini vrata
 • korijenski sustav je u potpunosti stavljen u lonac

Tu su i plastične i keramičke posude za orhideje s rupama na strani kako bi se osigurao ulaz zraka u košaru.

Pokušajte ne koristiti staklene posude za orhideje. Mogu ozlijediti ne samo cvijet, nego i osobu. Osim toga, staklo ne dopušta da korijenje diše. Može se koristiti kao cache-pot, u koji se stavlja plastična posuda s biljkom.

Plastična posuda za orhideje

Plastika - najčešća opcija za orhideje. Zbog transparentnosti ovog materijala, uvijek možete procijeniti stanje korijenskog sustava biljke. Korijeni cvijeta lako klize preko plastične površine i ne prianjaju na nju.

Plastika savršeno zadržava toplinu, što eliminira superhlađenje korijena i biljaka u cjelini.

Među nedostacima plastičnog spremnika može se uočiti uobičajeni izgled, nepropusnost za zrak, koja se, međutim, može riješiti bušenjem bočnih rupa.

Orhideja glinena posuda


Glineni kontejneri najčešće se koriste za sadnju Phalaenopsisa. Imaju mnoge prednosti:

 • to je ekološki materijal, koji je zahvaljujući svojoj poroznoj strukturi dobro prozračan, ne dopuštajući vlazi stajati u loncu
 • glinene posude i lonci vrlo su otporni i manje skloni okretanju

Glavni nedostatak glinenih posuda je intenzivno isparavanje vlage u blizini grijača. To dovodi do superhlađenja korijena. Osim toga, gruba unutarnja površina spremnika je idealna montaža za korijene, koji su čvrsto pričvršćeni na njega. Pokušaj kidanja korijena od zidova dovodi do oštećenja.

Keramičke posude za orhideje


Alternativa glinenim posudama je keramička posuda. Dobro zadržavaju vlagu i otporne su na bilo koju površinu. Staklene stijene ne dopuštaju korijenu cvijeta da rastu do njih i da se oštete.

Ali ako glina i prozirni lonci akumuliraju toplinu u sebi, keramika, naprotiv, odaje toplinu. Ako je soba uvijek vruća, onda je takva posuda najbolja opcija, ali ipak se ne preporuča staviti cvijet u zimsko vrijeme na prozorsku dasku.

Orhideje izgledaju posebno impresivno u kineskim keramičkim posudama. Predstavljaju ih ažurne vaze s nogama, više kao košara. U takvom kapacitetu, korijeni cvijeta savršeno dišu, iako se supstrat brzo suši.

Staklene posude za orhideje


Među cvjećarima i jednostavno ljubitelje orhideja, rasprava ne odumire je li vrijedno saditi orhideju u staklenku. Zagovornici stakla tvrde da će pomoći ako je vlažnost u prostoriji niska. Koristi debeli sloj drenaže, koji sprječava preplitanje korijena.

Protivnici staklenih posuda tvrde da je stagnacija vlage u takvom spremniku zajamčena zbog toga što biljka može umrijeti.

Jasno je da su staklene posude pogodne samo za nekoliko vrsta orhideja, na primjer, pod vandom, čiji korijenski sustav ne zahtijeva fotosintezu.

Pletene košare za orhideje


Kontejneri od pruća veliki su kompromis između prirodnih i tehnološki naprednih materijala. Izrađeni su od bambusa, drva isprepleteni plastičnim dijelovima.

Prirodne osobine materijala omogućuju stvaranje optimalnih uvjeta za korijenski sustav orhideje, štiteći ga od pregrijavanja i pregrijavanja. Porozna struktura bambusa ne dopušta da vlaga stagnira u loncu i osigurava dobru cirkulaciju zraka. Međutim, zalijevanje biljke u pletenoj boci imat će mnogo češće.

Koja bi veličina trebala biti lonac za orhideje


Osim materijala lonca, njegova veličina nije manje važna za aktivan rast i cvjetanje orhideje. Biljka ne voli prevelike spremnike, pa je poželjno koristiti uske spremnike u kojima se nalazi cijeli korijenski sustav.

Optimalni parametri za orhideje su ista vrijednost promjera i visine lonca. Preveliki spremnici dovest će do činjenice da će vlaga u korijene curiti nejednako, što će u konačnici dovesti do njihovog truljenja. S druge strane, visoki i uski kontejneri često se prevrću zbog nedostatka odgovarajuće podrške.

Prilikom odabira najboljeg kapaciteta za orhideju, trebate se zaustaviti u loncu u kojem će cvijet biti vizualno malo skučen.

Mnoge domaćice prave vlastite kontejnere za orhideje i stavljaju u njih plastične ili keramičke posude. Ovo rješenje izgleda neobično i elegantno. Koristi palice od bambusa ili drva, koje se drže zajedno s bakrenom žicom ili gotovo nevidljivom ribarskom linijom.

Unatoč činjenici da se orhideje smatraju prilično kapricioznim biljkama, osjećaju se sjajno u raznim spremnicima. Važno je unaprijed se raspitati o raznolikosti vaše orhideje i odabrati najbolji lonac za biljku, u kojem će vas stalno oduševiti cvijećem nevjerojatne ljepote.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime