Orhideje su u posljednje vrijeme vrlo popularne među amaterskim cvjećarima. Njihova sposobnost da cvatu za nekoliko tjedana, ili čak mjeseci, raznolikost i originalnost oblika cvijeća, pupoljci svih nijansi i fantastične kombinacije raznih boja - sve to privlači mnoge ljubitelje cvjetnica. U svijetu postoji više od 25.000 vrsta orhideja, tu su gosti iz tropske džungle i planinskih visina, s različitih kontinenata i zemalja, tako da možete odabrati biljku za svaki ukus.

Kako se brinuti za orhideju nakon kupnje

Većina orhideja se kupuje kroz cvjećarnice. Bolje je kupiti orhideju u proljeće ili ljeto, kada se seli u novu kuću neće biti popraćena značajnim temperaturnim promjenama. Osim toga, ovo je vrijeme novog ciklusa rasta i cvjetanja, a otpornost na biljku u tom razdoblju je veća.


Kako se brinuti za novu, upravo donesenu domaću biljku? Prvo morate odabrati mjesto gdje će biljka stajati prvi put. Cvijet prenesen u nove uvjete ne treba odmah staviti na prozorsku dasku, već treba dati priliku da se oporavi od poteza. Potrebno je urediti biljku tako da ne padne na izravnu sunčevu svjetlost.


Prvo navodnjavanje treba biti umjereno, učestalost i količina vode treba postupno povećavati. Voda bi trebala biti meka, često koristeći odmrznutu ili kišnicu. Upotreba destilirane vode neprestano je nepoželjna, budući da će tada biljka dobiti manje elemenata u tragovima. Odmah nakon stjecanja, ne treba koristiti gnojiva, biljka bi se trebala aklimatizirati u vašem domu, tek tada će u potpunosti asimilirati gornji preljev.

Kada kupujete orhideju, važno je obratiti pozornost na stanje lišća - točkice i točkice često ukazuju na poraz štetnih insekata. Bjelkasti cvat ili raspršivanje bjelkastih čestica znak je gljivične infekcije. Ako već imate orhideje, onda se nova biljka ne bi smjela smjestiti odmah uz cvijeće koje već živi s vama. Početnik bi trebao biti u karanteni kako ne bi zarazio drugo cvijeće.

Odabir pota

Prilikom odabira lonca za orhideje treba krenuti od njenog izgleda. Zbog svoje raznolikosti, različite vrste orhideja prilagodile su se postojanju u prirodi na različite načine. Na temelju vrste biljaka potrebno je voditi računa o karakteristikama materijala iz kojih se izrađuju posude. Dakle, posude za phalaenopsis odabrane su iz prozirne plastike, jer su njihovi korijeni sposobni za fotosintezu. Vande je prikladniji za staklene posude, a epifiti s pseudobulbama lako mogu živjeti u običnim keramičkim ili glinenim posudama.


Osnovna pravila za kupnju orhideje su sljedeća:
- mogućnost slobodnog pristupa kisika korijenima, za koje lonac mora biti s mnogo drenažnih rupa. Drenažne rupe također pridonose odljevu viška vlage, jer u prirodi većina orhideja raste izvan tla. Ako je vaš izbor keramička ili staklena posuda, trebala bi postojati velika količina drenaže.
- oblik lonca treba biti prikladan za vađenje biljke. Za to je potrebno da usta lonca budu veće veličine od dna, ili jednaka dnu područja. Sužena usta mogu ozlijediti zaražene korijene kada ih pokušavaju dobiti.

Kako se brinuti za cvjetajuće orhideje

Cvjetna orhideja je upravo ono što svaki ljubitelj ovog prekrasnog cvijeta veseli.
Prvo morate točno odrediti mjesto za cvijet. Orhideja voli svjetlo, stoga će južni, jugoistočni ili istočni prozori biti najprikladniji za cvijet. U tom slučaju morate odabrati mjesto tako da se izravna sunčeva svjetlost ne zadržava dugo na biljci kako bi se izbjegle opekline. Ako svjetlo nije dovoljno, biljka je poželjno osvijetliti, osvjetljenje treba biti najmanje 10 sati.


Valja napomenuti da se tijekom razdoblja cvjetanja orhideja ne može prenijeti na drugo mjesto, već vrlo nježni cvijet lako može saviti pupoljke. Zalijevanje je poželjno povećati, ali to treba činiti postupno. Orhideja ne voli nikakve nagle promjene u okolišu, stoga razina osvjetljenja, stupanj vlažnosti i temperaturni režim moraju ostati na istoj razini. Ni u kojem slučaju ne može repot biljka tijekom cvatnje!


Na početku cvatnje i tijekom nje orhideja se hrani posebnim gnojivima. Prilikom odabira gnojiva potrebno je krenuti od činjenice da tijekom cvatnje biljci treba više kalija i fosfora, dok visoki sadržaj dušika može dovesti do nagomilavanja masa lišća i kašnjenja u formiranju pupova. Gnojenje orhideje treba cvjetati jednom tjedno.
Ako je peteljka velika i uz veliki broj pupoljaka, morate se pobrinuti za potporu. To se može učiniti pomoću specijalnih plastičnih nosača ili samostojećih drvenih nosača, jednostavno možete vezati peteljku na postojeću podlogu.Potrebno je vezati se na početku cvatnje, kada su pupoljci potpuno otvoreni, bolje je ne dirati orhideju.

Što učiniti s orhidejom nakon cvatnje

Orhideja cvjeta nekoliko mjeseci za redom i nakon toga joj treba dopustiti odmor.
Za početak, izblijedjela je peteljka, koja je šuplja, prazna stabla. Ako je suha, jednostavno je odrežite, ostavljajući mali panj. U isto vrijeme potrebno je osigurati da voda ne uđe u praznu konoplju. Ako pedun ostane zelen, možete ga izrezati odmah iznad razine trećih pupova, a orhideja može ponovno procvjetati.
Smanjite zalijevanje, možete organizirati kratka razdoblja sušenja, što će koristiti biljci. Bolje je preurediti cvijet tako da ne padne na izravnu sunčevu svjetlost i skratiti vrijeme rasvjete. Također smanjiti količinu gnojiva, sada bi trebali sadržavati više dušika.


Tijekom tog perioda možete presaditi biljku, uzimajući lonac koji je nešto veći u volumenu.
Uz pravilnu njegu i poštivanje ovih jednostavnih uvjeta, orhideja će vas stalno zadovoljiti obilnim i dugim cvjetanjem.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime