Kupnjom redovitog unutarnjeg cvijeta, vođeni smo isključivo njegovim lijepim izgledom. Mnogi, u pravilu, ne razmišljaju o štetnim svojstvima određenih biljaka, vjerujući da su cvjećari brinuli o kupcima i da neće prodavati otrovne cvjetove.

Za svaku obitelj izbor unutarnjeg cvijeća je individualan. Na primjer, malo dijete živi u kući ili netko od člana obitelji pati od alergija. Te nijanse treba uzeti u obzir i unaprijed se raspitati kod cvjećara o svojstvima određenog postrojenja.

Ta su pravila također pomiješana s raznim praznovjerjima i znakovima, koji su toliko brojni da mogu zbuniti novaka vrtlara.

Nudimo Vam popis sobnih biljaka, koje treba tretirati s oprezom, jer njihova prisutnost u sobi može utjecati na zdravlje i energiju osobe.

Otrovne i opasne za ljudske biljke

"Ne možete držati kod kuće" - previše kategoričan izjavu, iz kojih postoje iznimke.Primjenjuje se ako u kući žive djeca ili životinje koje mogu otrovati cvijećem ili izgorjeti kada dodiruju listove biljaka.

Čak i ako odrasli žive u kući, mora se paziti na brigu o takvom cvijeću - nositi rukavice i temeljito očistiti alat.

Upozorenje! Nemojte rezati biljku nožem namijenjenim za hranu.

dieffenbachia

Tko bi pomislio da popularna biljka, koju mnogi vrtlari vole zbog svojih ogromnih zelenih listova, može biti otrovna. U cvijetu je samo sok opasan, što može doći na kožu osobe prilikom rezanja lišća ili stabljike.

Ako djeca i kućni ljubimci kušaju lišće biljke, mogu se ozbiljno otrovati. Pod utjecajem soka dieffenbachia, na koži odrasle osobe nastaju plikovi i alergijski osip.

oleander

Prekrasan oleander sa svijetlim bujnim bojama također se smatra iznimno otrovnim. Kada ovaj biljni sok uđe u tijelo, javljaju se nepovratne posljedice koje na kraju dovode do sljepoće.

Šareno lijepo cvijeće oleandera odiše mirisom koji uzrokuje vrtoglavicu i osjećaj mučnine.

mlječika

Cvijet je predstavljen velikim brojem vrsta i oblika, tako da je teško jasno opisati njegov učinak na tijelo. Neke vrste mlječika slične su kaktusima. Njihovo lišće je uokvireno šiljcima, čiji je ubod opasan za ljude. Drugi mogu postojati u sobnim uvjetima.

U svakom slučaju, morate biti oprezni s ovim cvijetom. U stabljikama i lišću mlječika sadrži bijeli sok, kontakt s kožom uzrokuje zub, iritaciju i opekline.

Croton

Cvijet su voljele mnoge domaćice zbog neobičnih listova, koji su, osim zelene, obojani u zasićenu crvenu boju. Croton se svrstava u obitelj euforije, ali vizualno izgleda kao stablo s izduženim lišćem. Biljka cvjeta neprimjetno, oslobađajući cvijeće u obliku kuglica mliječne boje.

Croton sok uzrokuje opekline na koži. Ako sok prolazi kroz posjekotine u krvi i produbljuje se u unutarnje organe, može dovesti do reanimacije, pa čak i smrti. Stoga se Crotonu ne preporuča držati u kući u kojoj žive djeca.

azaleja

Bujna cvjetanja sa svijetlim frotirnim cvijećem privlači mnoge vrtlare. Azaleine boje mogu biti vrlo različite: bijela, ljubičasta, žuta itd.

Opasno za ljudsko zdravlje je sorta Azalea iz Indije - Sims. Listovi ove biljke su opasni za ljude i kada se progutaju, uzrokuju grčeve i grčeve crijeva.

Bashful mimosa

Ovaj tip mimoze predstavlja biljka s vitkim lišćem i stabljikama. Oni su tako nježni i krhki, a zatim se sa svakim dodirom brzo savijaju u cijev.

S produljenim kontaktom s stidljivom mimozom počinje gubitak kose. Takav negativan učinak nastaje zbog štetnih i otrovnih tvari koje biljka izlučuje.

Evergreen bršljan

Cvijet pripada obitelji Araliaceae. Mnoge domaćice u kući ima lonac u malom grmu u obliku lija.

Jarko zeleno lišće bršljana privlače mačke. Međutim, lišće i bobice ove biljke su otrovne i kada je u kontaktu s njima životinja može biti vrlo otrovna pa čak i umrijeti.

Adenium

Prekrasna biljka koja privlači izvanredan izgled. Stabljika adeniuma zastupljena je masnim debelim deblom, što ga čini izgledom malog stabla. Vrh cvijeta ukrašen je tankim listovima i ružičastim cvjetovima.

Adenium sok je opasan za ljude, koji mogu izazvati opekline i trovanje ako dođe u kontakt s kožom.

Monstera

Cvijet s ogromnim lišćem često se koristi za ukrašavanje javnih prostora i prostranih soba. Monstera raste do impresivne veličine, a lišće ima neobičan oblik.

Monstera sok je otrovan i, ako dođe u kontakt s kožom, može uzrokovati opekline, uzrujati probavni sustav.

Ali nemojte se riješiti čudovišta, ako je u vašoj kući.To nije previše opasno biljka, ali još uvijek je vrijedno biti oprezni kada se brine o tome i da se provede sve manipulacije s lišćem u rukavicama.

jagorčevina

Biljka je vrlo popularna kod vrtlara koji uzgajaju nekoliko vrsta ovog malog cvijeta s baršunastim lišćem. Broj boja vam omogućuje da stvorite na svom prozoru pravi svijetli vrt.

Cvjetanje jaglaca je fascinantno, međutim, mnogi ljudi ne znaju da to proizvodi toksične tvari koje, ako se dugo zadrže u prostoriji, mogu izazvati vrtoglavicu i mučninu.

Villi na lišću jaglaca također su opasni. Dugotrajni kontakt s njima dovodi do alergija i paljenja.

Štetne biljke: narodni znakovi i praznovjerja

Svatko od nas tretira nacionalne znakove na svoj način. Međutim, valja podsjetiti da su mnogi od njih nastali na temelju dugogodišnjeg iskustva naših predaka. Nudimo vam nekoliko savjeta o sobnim biljkama koje se, prema praznovjerju, ne bi smjele čuvati kod kuće.

kaktusi

Ako vjerujete znakovima, onda u kući u kojoj kaktus raste uvijek je napeta situacija. Ova biljka može pretvoriti čak i najudobnijeg muža u alkoholičara. Prema drugim uvjerenjima u kući u kojoj se nalazi kaktus, djevojčici će biti teško vjenčati se sigurno.

paprati

Biljka je energičan vampir koji uzima vitalnost od osobe. Živjeti u kući s paprati, osjećati stalnu apatiju, umor i pospanost.

Bršljan i penjalice

Smatra se da se u kući u kojoj se nalaze takve biljke muškarci osjećaju neugodno. Stalno nastoje otići negdje i pronaći mirnije mjesto. Razgranata struktura bršljana utječe na mentalno stanje osobe, lišavajući ga optimizma i ravnoteže.

Ako se ne želite rastati s bršljanom, onda prebacite lonac biljke na ulicu. U ovom slučaju, cvijet će djelovati kao zaštitnik kuće.

U zaključku, želio bih napomenuti da prilikom kupnje sobnih biljaka morate uzeti u obzir ne samo atraktivan izgled i vaše osobne preferencije, nego i biti svjesni mjera opreza pri rukovanju otrovnim cvijećem. Unaprijed raspitajte se o negativnim svojstvima biljaka kako bi zaštitili sebe, djecu i kućne ljubimce.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime