Charoite je jedinstveni dragulj čija je struktura i svojstva najsličnija žadu. Važno je napomenuti da je u prirodi gotovo nemoguće susresti veliki kamen, a obično je karoit predstavljen u obliku kaotičnih pleksusa i manjih rastaka sastavljenih od savijenih vlakana. Zahvaljujući toj značajci, polirani kamen ima atraktivan izgled i izvorni oblik.

Kemijski sastav uključuje stroncij i aluminij, natrij i barij, kao i silicij. Charoite ima nijansu ljubičaste ili lavande, koja daje nečistoće mangana. Također možete pronaći mineralnu smeđu boju. Istodobno, mineral ima visoku cijenu, jer se rijetko nalazi i praktički se nikada ne koristi u nakitu.

Što se tiče ležišta minerala, smatra se da je izvorni ruski, budući da se njegovo vađenje provodi na jednom mjestu - dolini rijeke Chara (Jakutija i regija Irkutsk).Nije teško pogoditi da je ime kamena došlo iz rijeke, gdje je otkriveno, ali postoji još jedna inačica, prema kojoj je ime minerala došlo od riječi "očarati". Takva opcija ima pravo na život, jer jedinstveni i atraktivni kamen doista može šarmirati svojom ljepotom.

Geolog Ditmar prvi je put otkrio taj mineral još 1948. godine i nazvao ga kuminotonskim škriljcem. Nakon 20 godina započelo je aktivno iskopavanje kamena, ali nigdje drugdje na svijetu nije otkriveno, što ga čini jedinstvenim. Važno je napomenuti da znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti prirodu podrijetla kamena, a jedna od verzija - charoite nastala je kao rezultat metasomatske zamjene stijena.

Vrste i boje minerala

Kamen ima široku paletu boja i drugačiju strukturu, tako da ne postoji stroga podjela na skupine. U principu, charoite ima više od stotinu sorti koje se mogu kombinirati prema uzorku minerala. Alternativno ime je jarko čudo Sibira. Općenito, svi minirani minerali mogu se podijeliti u 4 skupine:

  • Extra - kamenje koje se koristi u nakitu. Obično imaju jasne uzorke i svijetli sjaj bez dodatnih mrlja. To je prozirni mineral, pa se njegovo svjetlo može vidjeti u unutarnjoj strukturi.
  • Grade 1 je ukrasni kamen koji se koristi za izradu nakita.
  • Drugi stupanj je još jedan mineral koji pripada ukrasnom kamenu, međutim, ima slab sjaj i prljavu boju, jer inkluzije čine oko 15% ukupne mase.
  • 3. stupanj - okrenut karoit ili charoitit, koji sadrži do 30% uključaka i koristi se za izradu ploča.

Gdje koriste charoite

Ovaj kamen dobro se polira, stoga ga zlatari aktivno koriste za stvaranje skupih proizvoda. Obično su prstenovi obloženi njime, a nastaju i perle i narukvice. Budući da se rudarstvo provodi u ograničenim količinama, charoite uživa slabu popularnost, međutim, postaje sve rijetkija, te prema tome i njezina cijena raste.

Kamen ima visoku čvrstoću, visoke dekorativne kvalitete i jednostavan je za obradu. Također dostojanstvo kamena je da je njegova ljubičasta boja prikladna za sve ljude, bez obzira na boju kože ili očiju. Kamen se također koristi za izradu kipova, vaza i drugih ukrasnih predmeta interijera. Ponekad se charoite koristi za izradu mozaika, koristeći kamenje svih nijansi.

Ljekovita svojstva minerala

Zbog široke palete boja kamen ima niz ljekovitih svojstava. Na primjer, jorgovan kamen blagotvorno djeluje na živčani sustav, donosi mir, osjećaj udobnosti i udobnosti u život vlasnika. Da biste osjetili mir, morate pogledati ovaj nevjerojatni ljubičasti kamen.

Ako stalno nosite mineral sa sobom, on služi kao pouzdan talisman i talisman koji štiti ljudsko tijelo od stresa i talasa. Također, konstantno nošenje kamena stabilizira jetru i bubrege, srčani mišić i gušteraču, poboljšava pamćenje i štiti od zračenja (računalo, telefon i druga oprema).

U isto vrijeme, mineral se koristi u prisutnosti kroničnih bolesti, jer normalizira krvni tlak, rad genitourinarnog sustava. Ako se u bubrezima formiraju kamenje, dovoljno je nanijeti charoite na oboljeli dio tijela kako bi se oni razbili i napustili tijelo. Kamen je također koristan za one koji imaju bolesti kostiju ili frakture, probleme s leđima ili njihovo kršenje.

Tradicionalna medicina široko se koristi kao mineral u borbi protiv glavobolje, a kamen poboljšava rad mozga i liječi od podrhtavanja. Vrsta nakita odabire se na temelju problema tijela, grla je lanac, glava je naušnica, itd. Ako osoba ima duševnu bolest, preporuča se nositi privjesak ili narukvicu od charoite koja liječi mentalni poremećaj. Također, kamen normalizira rad unutarnjih organa, zaustavlja upalne procese.Međutim, kamen također može imati negativan utjecaj, budući da u njegovom sastavu postoje radioaktivne nečistoće, stoga se ne preporučuje stalno nošenje minerala.

Čarobna svojstva kamena

Što se tiče mističnih sposobnosti charoita, ova sfera još nije u potpunosti istražena, budući da se taj kamen pojavio relativno nedavno. Smatra se da je charoite kamen duhovnosti, mudrosti i sklada, jer i filozofski kamen iz filmova ima istu ljubičastu boju. Mineral se može koristiti kao šarm, štiteći dušu i energiju vlasnika od zla oka i klevetnika.

Kamen je od posebne važnosti za živčani sustav, jer stabilizira njegov rad, čini osobu suzdržanijem i suzdržanijem, mirnijom i razumnom. Kamen također razvija intuiciju, čini svog vlasnika mudrim i smislenim u društvu. Istodobno, mineral će donijeti sklad u ljubavnim odnosima i udobnosti u kući. Charoite je kamen inteligentnih i kreativnih ljudi, jer pomaže koncentrirati se na postizanje ciljeva.

Tko odgovara charoitu na znaku zodijaka

Kao što znate, charoite je pod okriljem Venere, tako da astrolozi tvrde da je najbolje kombinirati s znakom zodijak Vaga. Kreativna osobnost kamena pomoći će vam da pronađete duhovnu harmoniju, postat će pouzdan talisman i talisman. Također, kamen je koristan ljubaznim i iskrenim ljudima. Idealan kamen za Blizance i Rakove, jer će dati radost, udobnost i praktičnost u kući svojih gospodara. Što se tiče ostalih znakova, nema zabrane ili kontraindikacije, međutim, biti odnesen od kamena i stalno ga nositi nije poželjno.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime