Definicija lustera je kratka i suha - spuštena stropna svjetiljka dizajnirana za stvaranje osvjetljenja bez sjena (za razliku od točkastog izvora). Ali kada počnete birati, možete se jednostavno utopiti u različitim vrstama, oblicima, bojama, materijalima. Da vidimo kakav je luster bolje preferirati na ovaj ili onaj način.

Klasični luster u interijeru dnevne sobe

Dnevne sobe u većini domova su najznačajnije mjesto, u pravilu pokušavaju spojiti udobnost domaćeg ognjišta i prezentabilnost mjesta gdje primaju goste. Ova soba je mjesto gdje se sva kućanstva mogu opustiti. U isto vrijeme, trebala bi izgledati privlačno i napredno. A izbor lustera za dnevni boravak u modernom stilu, koji može povoljno naglasiti glavnu ideju u unutrašnjosti prostorije, odigrat će značajnu ulogu u stvaranju željenog dizajna.

Najčešća verzija rasvjetnog tijela je klasični luster. Njegova popularnost određena je činjenicom da u svakom slučaju luster izgleda vrlo elegantno i apsolutni je ukras sobe.

Glavni element klasičnih lustera - strop. Glavni materijali za njihovu proizvodnju su mjed, bronca, staklo, kristal. Stropne svjetiljke imaju elegantne glatke oblike, mogu se primijeniti meki geometrijski ili cvjetni uzorak. Cvjetni stil široko se koristi u dizajnu klasičnih lustera: same svjetiljke izrađene su u obliku cvijeta ili pupoljaka, a ukrašene su lišćem i grančicama metala. Antikni stil lusteri izgledaju masivnije i teže - stropne svjetiljke imitiraju mramor, a bronca se koristi kao dekor.

Kristalni lusteri zaslužuju posebnu pozornost. Za mnoge vlasnike simbol je ljepote, luksuza i bogatstva. Mnogobrojni privjesci od kristalnih lustera pružaju jedinstvenu igru ​​svjetla, a njihov sjaj poboljšava svjetlinu i svjetlost svjetiljki.

Romantična verzija klasičnih svjetiljki - lusteri sa svijećama. Takve svjetiljke sve više dolaze u modu. Posebne svjetiljke male snage zbog njihovog broja pružaju dovoljno osvjetljenja i stvaraju iluziju plesne dvorane u sobi.

Moderni lusteri u dnevnom boravku

Unutrašnjost modernih apartmana značajno se promijenila u posljednjih nekoliko godina. Dizajn prostorije, namještaj i dekor nastoje izvesti u jednom od odabranih stilova na temelju njegove funkcionalnosti, sažetosti i udobnosti. Budući da je luster jedan od važnih interijera, treba mu posvetiti određenu pozornost.

Moderni lusteri odlikuju se originalnošću izvedbe i gotovo potpunim odbacivanjem klasičnih materijala (kristal i bronca). Ako klasične svjetiljke karakteriziraju glatki oblici, simetrija i ponavljajući dekorativni elementi, tada u modernim lusterima postoji određena slučajnost i sklad geometrijskih prostornih figura.

U modernim rasvjetnim tijelima proširena je paleta upotrijebljenih materijala: drvo, keramika, plastika, ratan, tkanina i metal. Oblici i veličine svjetiljki mogu biti vrlo različiti i ne smiju biti ekstravagantni.

U dizajnu modernih lustera postoji tehnika kada su stropne svjetiljke pričvršćene na jednu bazu uz pomoć užeta, lanaca ili metalnih žica. Ova tehnika omogućuje stvaranje raznih kompozicija: plafondi mogu biti smješteni u istoj ravnini ili na različitim visinama, formirajući klastere. Varijacija takvih svjetiljki je paukov luster, koji izgleda spektakularno u sobi uređenoj u stilu potkrovlja.

U seoskim kućama ili u dnevnim sobama, uređenim u rustikalnom stilu, eko-stilski lusteri izgledaju logično. Glavni materijali za njihovu proizvodnju su drvo i metal, a kao dekor djeluju slama, ratan i grane. Sam luster može se oblikovati kao jelenski rog, ulov, ptičje gnijezdo ili drugi element okoliša.

Moderni lusteri su prava djela umjetnosti dizajna. Odabir prikladnog lustera za kuću treba uzeti u obzir veličinu prostorije i visinu sobe, stil interijera i dostupnost dodatnih izvora rasvjete, i što je najvažnije, pokazati maksimalan okus i osjećaj za stil.

Stropni luster u dnevnom boravku

Postoje dvije glavne vrste lustera - viseći i stropni. Tradicionalni i uobičajeni izbor rasvjetnih tijela povezan je s modelom ovjesa. Međutim, treba imati na umu da su ovi lusteri dizajnirani za rasvjetu u prostorijama u kojima je visina stropa 3 metra ili više.

Za sobe s niskim stropovima i malim dimenzijama idealni su stropni lusteri. Osobitost takve svjetiljke je da je pričvršćena izravno na strop. Takva specifična metoda pričvršćivanja određuje njihovu tipičnu konstrukciju, međutim, zbog najrazličitijeg dizajna, stropni lusteri prikazuju se u širokom rasponu.

Luster se može izraditi u klasičnom stilu uz korištenje velikog broja suspenzija. Napravite ih od kristala ili stakla, često obojenih. Neki su modeli stilizirani antikni.

Suvremeni motivi primjenjuju se u modelima s netrivijalnim oblicima u duhu modernosti. Popularni su stropni lusteri s florističkim sadržajem - stropne svjetiljke u obliku cvjetanja cvijeća, lišća i stabljika kovanog metala.

Ovisno o obliku stropnog lustera, rasvjeta će biti jednaka ili usmjerena. Nedavno se sve više modela pojavljuje s prigušivačem koji obavlja funkciju podešavanja svjetline osvjetljenja.

Da biste postigli željeni stupanj osvjetljenja u dnevnoj sobi, možete, ako koristite višestruka stropna svjetla. Ponekad se odabiru identični simetrično postavljeni lusteri, ali češće dizajneri nude različite modele dizajnirane u istom stilu izvedbe.

Učinkovito rješava problem rasvjete kao tipična shema - veliki stropni luster u središtu dnevnog boravka i ugrađeni izvori koji pružaju dodatnu rasvjetu ako je potrebno.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime