Još jedno mjesto gdje se božićna radost i svečano raspoloženje tuče preko ruba - ovo je Češka Republika. To je najslikovitije zastupljeno u Pragu. Grad je jednostavno zasićen magijom, a točka uopće nije u obilju prosvjetljenja. Iskrenost mještana istopiće svako srce i jednostavno je nemoguće pronaći analoge lokalnom kuhanom vinu. U zraku miriše na cimet, cimet i začine. Sve to stvara posebno raspoloženje i proslavu čini nezaboravnom.

Tradicionalni susret Nove godine i Božića u Češkoj

Najpopularnija atribut Nove godine u Pragu su grančice imele, koje stanovnici vise preko ulaza u svoje domove. Grančice se ne mogu kupiti za sebe. Oni moraju ili dati ili uzeti kao dar.

Osim toga u Češkoj Republici postoje mnoge druge jednako važne tradicije. Zimski praznici počinju Danom Svetog Nikole - 6. prosinca. Vjeruje se da je i sam Nicholas tog dana šetao ulicama grada, zajedno s Dobrim anđelom i malim đavlom, te otkriva da li su se djeca dobro ponašala tijekom cijele godine. Oni koji su bili poslušni primit će slatke poslastice kao dar.

Tjedan dana nakon prvog odmora dolazi Dan svetog Luciusa. Na taj dan djevojke su obukle bijelu odjeću, posušile lice bijelim prahom i ukrasile ih golemim drvenim nosom. Djevojke plaše ljude na ulicama, zbog čega bi ih trebali tretirati slatkišima.

Posebna važna tradicija u zemlji je održavanje božićnog sajma. Najveći je organiziran u Pragu. Ovdje prolazi na Starogradskom trgu. Na sajmu možete kupiti slatkiše, svečane dekoracije, boemske proizvode od stakla, dimljeno meso i pivo. Tijekom sajma na trgu se održavaju kostimirane kazališne predstave. Ovdje možete slušati narodne pjesme, vidjeti kako rade kovači i drugi majstori.

 

Ulice grada ukrašene su jelima u svečanim ukrasima i skladbama koje prikazuju Kristovo rođenje. Takve se stvari mogu vidjeti u bilo kojoj katedrali, kao iu nekim kućama mještana, koji posebno vjerno poštuju tradiciju. Najvažnija kompozicija u zemlji postaje ogromna scena jaslica na glavnom trgu u Pragu. Njegova veličina je toliko velika da možete upotrijebiti prave ovce za kompoziciju.

Glavno božićno jelo je kuhan šaran. Njegove vage simboliziraju bogatstvo i prosperitet. Bačve živih riba, koje se mogu kupiti za svečani banket, nalaze se u gradovima i trgovima na ulicama. Također, kako bi privukli bogatstvo, Česi su stavili leću i žitarice na stol. Da sreća ne pobjegne ili odleti, na stolu nema zeca i ptice.

Kao nagradu za činjenicu da se stanovnici Češke Republike tako s poštovanjem odnose prema svojim tradicijama, snijeg pada s neba. Posebno je važno za mještane da će snijeg ići na Veliku Veliku večer i na Novu godinu.

Ofenziva nove godine može se susresti na glavnom gradskom trgu pod budnim okom. Ljudi piju šampanjac i vino, nakon čega svatko stvara svoju želju. U Pragu je uobičajeno davati želje na Karlovom mostu.

Posljednjih 17 godina, 1. siječnja, Česi slave Dan Češke državnosti. Danas se slavi odvajanje Češke od Slovačke. No, ipak, mještani smatraju da je glavni blagdan ovog dana - početak nove godine. Noć od 31. prosinca do 1. siječnja zove se Sylvester.

U trgovima, ulicama i objektima za žitarice svakako će biti organizirane razne zabavne emisije i predstave. Novu godinu prati vatromet.

Česi nisu navikli slaviti cijelu noć, kao što je to uobičajeno u zemljama ZND-a. Već ujutro idu kući i spavaju. Svake godine postaje sve popularnije susresti Novu godinu u planinama među mještanima i turistima. Tvrtke iz nekoliko obitelji iznajmljuju veliku kuću i zajedno slave zimske praznike. Upravo ovdje u lokalnim restoranima možete naručiti novogodišnji banket i uživati ​​u svečanom programu.

Novogodišnje ture i turističke recenzije

Cijene za odmor u Pragu tijekom novogodišnjih blagdana su prilično pristupačne. Obilazak od 30. prosinca 2018. u trajanju od 42.000 rubalja. Od istog datuma, ali za 8 dana putovanje će koštati 43.000 rubalja. Ako odaberete turneju od 2. siječnja 2019 za 6 dana, turneja će koštati oko 43.500, a od 3. siječnja za 5 dana - 42.700 rubalja.

Kao i uvijek, turisti preporučuju kupovinu bonova najmanje 2 mjeseca prije polaska. Lokalni hoteli čak iu 3 zvjezdice odlikuju se udobnošću i visokom razinom usluge. Većina turista tvrdi da je hrana u hotelima pristojna. Ako želite više, potražite mali restoran. Obično se nalaze u blizini hotela. Da biste je pronašli, pitajte na recepciji hotela.

Prikladno je da se prijevoz u Pragu uvijek pridržava strogog rasporeda. Nemoguće je izgubiti se u podzemnoj željeznici - sve je jasno označeno na posebnim kartama.Budite oprezni pri razmjeni novca. Često u mjenjačkim točkama visi znak s određenom stopom, a za vrijeme razmjene ispada da vrijedi samo pri razmjeni velikih iznosa, koje nitko ne upozorava unaprijed. Bolje je koristiti izmjenjivače u zračnim lukama. Osim toga, većina trgovina prihvaća euro.Možete platiti u eurima i mijenjati krone. Ovdje će najčešće tečaj biti profitabilan. Slični trikovi s nevinim izgledom nalaze se i na drugim mjestima. Prevariti turista u Češkoj se ne smatra sramotnim. Džepna krađa također uspijeva na prepunim mjestima. Posebno vrijedne predmete i dokumente najbolje je ostaviti u hotelskom sefu.

Zanimljiva činjenica: ako ne možete razgovarati s osobljem u trgovini ili na nekom drugom mjestu, onda ne postoji mogućnost da se objasni na engleskom jeziku. Neugodne nijanse putovanja bit će skupe mobilne komunikacije. Izleti s vodičima također će biti skupi. Lakše je i jeftinije koristiti vodič i sve pregledati sami.

Općenito, novogodišnji praznici u Češkoj će biti vrlo zabavna avantura. U pamćenju će dugo ostati mirisi koji lebde nad božićnim tržnicama, kao i pogledi na lokalne atrakcije.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime