Talijani vole slaviti Novu godinu i čekaju s velikom nestrpljenjem. Priprema lokalnog starta za nekoliko mjeseci. Zabava u ovoj zemlji podignuta je u kultu, pa su zimski praznici najsjajniji za domaće stanovništvo.

Praznične navike i tradicije Talijana

Na Božić, službeni praznici su 24. i 25. prosinca. Talijani vole provesti ovo vrijeme sa svojim obiteljima. Religiozni pripadnici stanovništva na Badnjak prelaze iz crkve na bogoslužje. U Rimu prolazi ravno na Trgu sv. Petra. Sve vjerske građevine i prozori na ulicama ukrašeni su slikama i likovima anđela.

Među svečanim jelima su tradicionalna riblja jela. Najpopularniji na talijanskoj tablici su:

  • bas;
  • losos;
  • akne;
  • bakalar.

Načini kuhanja ribe ovdje su posebni, au svakoj obitelji dodaju svoje nijanse i prenose s generacije na generaciju. I meso za Božić ovdje nije poželjno.

Zimska gozba ne prolazi bez slatkih delicija. Među njima je najpopularnija tzv. Zelena. Ovo je veliki medenjak u šećeru, orašastim plodovima i voću. Kao iu slučaju ribe, svaka obitelj ima svoj vlastiti recept za medenjake. Još jedno slatko jelo, miljenik Talijana, je Panettone torta. Ovo je slatki kruh u obliku kupole. S njom su povezane i legende. Glava obitelji na Božić treba razbiti "Panettone" uz kamin. Komadi kruha smatraju se ljekovitim i mogu se čuvati do dva mjeseca.

Prema tradiciji, što je moguće više članova obitelji okupilo se na velikom blagdanskom stolu. Uopće nije bitno kakvi su odnosi između njih - ovih dana svađa je uobičajeno da se zaborave i okupljaju, čak i ako netko živi u drugim zemljama.

Tjedan dana prije glavnog kršćanskog blagdana, ulice talijanskih gradova pretvaraju se u prekrasne staze. Zidovi kuća, izlozi, zelene površine i ograde - sve ukrašeno svijetlim svjetlima i novogodišnjim igračkama. Najčešći među granama su smreka, vrpce, svijeće i figurice biblijskih junaka na čelu s Isusom.

Svijeće u Italiji nisu samo ukras. Najatraktivnije i originalne kopije obično se daju prijateljima i rođacima. Još jedan tradicionalni dar bio je Betlehemska zvijezda. U prodaji postoje stotine različitih opcija i širok raspon cijena.

Lokalni Djed Mraz naziva se Babbo Natale. Darovi od njega primaju 26. prosinca. Prema tradiciji, djeca prvo moraju rastavljati darove od članova obitelji, a tek onda dobiti dodatne darove od Babbo Natal.

Ako je uobičajeno slaviti Božić veličanstveno i plemenito, onda se Nova godina bučno i tiho slavi. Ovdje pjesme i plesovi nadopunjuju salute i obilje pića. Zanimljiva božićna tradicija može se smatrati izborom crvene odjeće za svečanu noć. Crveni bi trebao biti skroz do donjeg rublja. Vjeruje se da će ova boja u budućnosti donijeti sreću onome koji se u njoj oblači. Što se tiče same odjeće, ona bi trebala biti skupa i nova.

Kako bi iduća godina bila uspješna, prema talijanskim uvjerenjima, 31. prosinca je nemoguće raditi. Također, nemojte posuđivati ​​novac. Na prozorskoj dasci morate staviti svijeću i staviti nekoliko novčića kako biste privukli bogatstvo. Puhanje petardi nije samo počast slavlju. Mještani vjeruju da će buka odagnati zle duhove cijelu sljedeću godinu. Za turiste, sljedeća tradicija može biti opasna: na doček Nove godine Talijani bacaju smeće iz prozora. To nije šala, sasvim je moguće dobiti nešto teško na glavu ove noći. Oni koji prvi put upoznaju Novu godinu u Italiji trebali bi biti oprezniji.

Postala je sigurnija tradicija jesti 12 grožđa dok sat napada. Ova tradicija je također povezana s srećom. Umjesto Djeda Mraza, talijanska djeca dobivaju poklone od neke Befane. Ova čarobnica donosi poklone 6. siječnja, nakon čega se smatra da su zimski praznici gotovi.

Lijepi suveniri iz novogodišnje Italije

Jedan od najpopularnijih poklona iz Italije je Limoncello - limun liker. Alternativa bi bilo bilo kakvo vino starog vina. Također obratite pažnju na balzamički sir iz Modene. Iz božićne teme trebate odabrati smiješnu lutku Befan. Vjeruje se da to plaši zle duhove.

Za poznavatelje umjetnosti, možete pokupiti dobru kopiju poznatih slika ili kupiti djela modernih majstora. Iz hrane morate odabrati samo one koje su označene znakom "PDO" ili "DOP". To znači da je proizvod koji turist drži u rukama najviše kvalitete. Dobar dar bit će prava Nutela ili drugi čokoladni proizvodi. Također dobra opcija bi bili suveniri iz Vatikana.

Nakit od lokalnih materijala bit će zanimljiv dar. Također biste trebali pobliže pogledati lokalno proizveden pribor, Murano staklo, Umbrijsku keramiku, obrt od vulkanskog kamena, kožne torbe i remenje.

Božić u Italiji: izleti i izleti

Ako obilazak ne uključuje izlete, onda u svakom gradu možete pronaći vodiča koji govore ruski i koristiti njegove usluge. Bit će zanimljivo pogledati najveće božićno drvce na svijetu koje se nalazi u općini Gubbio. Svakako posjetite središnji trg u Rimu - Piazza del Popolo. U Napulju možete vidjeti najljepši vatromet. Svako putovanje u Italiju dat će vam puno dojmova. Kultura Sicilije je jedinstvena, au Firenci možete naučiti crtati. Ljubitelji dobrih vina odlaze u Toskanu, a duboko religiozni ljudi neće propustiti posjet Vatikanu. I nitko neće odbiti otići u Veneciju zbog jedinstvenosti ovog grada.

Ture koje nude agencije su vrlo raznolike. Pronađite među njima nešto prikladno za cijenu i punjenje je uvijek moguće. Na primjer, putovanje u Rimini od 22. prosinca za razdoblje od 7 do 14 dana koštat će između 32.200 rubalja. Putovanje od 26. prosinca koštat će samo 53.500 rubalja, a od 29. prosinca - 59500 rubalja. Nakon toga cijene će se postupno smanjivati.

Putovanje u Rim za razdoblje od 6 do 12 dana od 20. prosinca koštat će turista u iznosu od 37.300 rubalja. Odlazak 26. prosinca zahtijevat će plaćanje iznosa turneje od 50.000 rubalja, a 29. prosinca - od 67.000. Početkom siječnja, takav izlet košta od 62.000 rubalja.

Uživajte u putovanju u Riccione. Ove novogodišnje ture počinju početi 22. prosinca. To će koštati 52.500 rubalja tjedno. Bliže 31. prosincu, trošak se povećava na 100.000 rubalja. Novogodišnji izlet u Veneciju za tjedan dana koštat će od 60.000 rubalja. Putovanje u Bormio za tjedan dana koštat će 175.000 rubalja. Cijene su dane uzimajući u obzir putovanje zajedno.

Recenzije gostiju

U svojim recenzijama, gosti zemlje upozorili su da 1. siječnja ništa nije djelovalo osim nekoliko restorana. Na izletima je bolje ići u skupinama, jer su preskočeni bez reda čekanja. Sve ostalo će morati stajati u redu na većini zanimljivih mjesta.

Ako 31. prosinca stol u restoranu nije naručen unaprijed, bolje je doći na večeru rano u 20 sati. Više neće biti praznih mjesta kasnije. U prosjeku, ispuštam večeru u restoranu za jednu osobu košta oko 35 eura bez pića. Novogodišnji jelovnik obično pretpostavlja da ne morate birati jela.

U podzemnoj željeznici na Silvestrovo puno ljudi. U ovom trenutku ima puno džepara i prevaranata. Budite oprezni. Također, ne kupujte kišobrane na ulicama - oni će biti jednokratni.

Iskusni turisti preporučuju za ručak napuštanje središnjih ulica i odabir malih restorana u kojima ima više stanovnika. Da biste se bolje kretali, kupite tjednu kartu na podzemnoj željeznici, ona također daje pravo vožnje autobusom. Obavezno kupite detaljnu kartu grada i pročitajte što je više moguće recenzija. U tom slučaju, putovanje će biti uspješno i sigurno, a Nova godina u Italiji će biti velika avantura.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime