Rogersia je prekrasna višegodišnja biljka obitelji s kamenim rubovima s učinkovitim rezbarenim listovima. Njegovom domovinom smatraju se Kina, Koreja i Japan. Uglavnom Rogers raste na travnjacima i obalama slatkovodnih tijela. Danas se ovaj cvijet aktivno koristi u oblikovanju krajolika.

Rogersova ocjena

Sveukupno, biljka ima više od 8 sorti, koje se uglavnom nalaze u domovini Rogersa. Biljka ima velike listove i sitne cvjetove prikupljene u cvasti bijele boje. Zbog svog izvanrednog izgleda, cvijet odmah privlači pozornost.

Najpopularnije vrste biljaka uključuju:

 1. Rogersia je bobica. Pojavljuje se u crnogoričnim šumama Kine. Predstavnici ove sorte rastu do 120 cm. Ime sorte nastalo je zbog sličnosti listova s ​​bazga. Cvijeće ima kremastu nijansu i sakupljeno je u malim panicle. Razdoblje cvjetanja u biljci počinje u srpnju.
 2. Rogersiya konskokastanolistnaya. U divljini se može naći u planinama Kine.Njegove listove odlikuju brončane nijanse. Biljka može narasti do visine od 140 cm.
 3. Rogersia pernato. Maksimalna visina takve biljke je oko 120 cm, a njezini listovi imaju jake peteljke, a kada procvjetaju, postaju ljubičaste. Mali cvjetovi skupljeni u mecima.
 4. Rogersia podofillovaya. Ova vrsta biljke nalazi se u Kini, Koreji i Japanu. Ova sorta nema nikakve posebne značajke, osim velikog broja reljefnih žila na lišću. Tijekom cvatnje, listovi imaju brončani ton, ali s vremenom postaju zeleni.

Rogers reprodukcija

Postoji nekoliko mogućnosti za razmnožavanje biljaka: sjeme, reznice i podjela.

Najteže se smatra reprodukcija biljaka sa sjemenkama. To je zbog činjenice da je u ovom slučaju potrebna dugotrajna priprema. Sjemenje sjemena potrebno je izvršiti odmah nakon što se pokupe u jesen. Istodobno su zakopani u zemlju na dubini ne većoj od 2 cm.

U početku se spremnici sjemena ostavljaju vani, prethodno pokriveni kišom. Hladna stratifikacija pojavljuje se unutar nekoliko tjedana. Nakon 2-3 tjedna, spremnici se prenose u prostoriju s temperaturom od oko 11-15 stupnjeva.

Možete čekati prve snimke Rogersa za nekoliko tjedana. Nakon što poraste do 10 cm, otvaraju se u različite posude. U svibnju, ova sadnica se prenosi na ulicu, ali bit će moguće presaditi biljke u otvorenom tlu ne ranije od rujna. Nakon transplantacije, biljka će cvjetati tek nakon 3 ili čak 4 godine.

Kada je grm Rogersije dovoljno narastao, treba ga podijeliti. Dakle, moguće je ne samo propagirati biljku, nego i postići njezino pomlađivanje. To je najbolje učiniti u proljeće. Odvojeni dio može se odmah zasaditi u otvorenom tlu. Ako je grm podijeljen u jesen, onda je biljka iskopana za zimovanje, njezini korijeni su očišćeni i stavljeni u posebnu posudu.

Kada cijepate grm, morate osigurati da svaki od dijelova korijena ima barem jednu točku rasta. Da bi se spriječilo isušivanje korijena, odmah nakon odvajanja, mora se zasaditi na zemljištu posebno pripremljenom za to.

Ljeti možete koristiti metodu razmnožavanja rezanjem. Da biste to učinili, list sa stabljikom mora biti ukorijenjen. Da biste to učinili, izrežite stabljiku. Rez se obrađuje u posebnoj otopini. Nakon toga se može saditi u laganom, vlažnom tlu.

Samo otvorene biljke trebaju biti posađene na otvorenom tlu. U isto vrijeme na njihovim korijenima mora biti ostavljena zemljana soba.

Rogers je sletio

Odabir mjesta za slijetanje Rogers mora slijediti određena pravila:

 1. Biljka se osjeća najudobnije u uvjetima djelomične sjene. Stoga se ne može posaditi na suncu.
 2. Važno je osigurati da obližnja postrojenja ne dodiruju rogerse.
 3. Budući da biljka preferira visoku vlažnost, može se saditi oko vodenih tijela.
 4. Na mjestu gdje se planira zasaditi novi cvijet treba biti dobra odvodnja. Rogers bi trebalo redovno zalijevati, ali pazite da njegovi korijeni ne počnu trunuti.
 5. Budući da se biljke različitih vrsta mogu oploditi među sobom, potrebno ih je postaviti na dovoljnoj udaljenosti jedna od druge.
 6. Za sadnju pogodnih područja, snijeg na kojem se skriva posljednji. To je zbog činjenice da tijekom proljetnih mrazeva kultura može umrijeti.

Tlo za sadnju ovog cvijeta treba biti svježe, dobro položeno, hladno i mokro. Jednako je važno zaštititi rojersiju od propuha, a njezine korijene od izravnog dodira s vlagom.

Prije sadnje potrebno je iskopati i oploditi zemlju (kompost, humus ili treset). Ako je tlo glina, dodajte pijesak ili šljunak. Posađene biljke trebaju na dubini od 6-8 cm s razmakom od najmanje 50 cm između biljaka. Odmah nakon sadnje biljka se mora zalijevati.

Njega rogersia

Ova biljka je klasificiran kao nepretenciozan, pa čak i početnik može nositi sa svojim uzgojem. Glavne suptilnosti brige za Rogers uključuju:

 1. Biljka zahtijeva stalno zalijevanje.
 2. Tijekom sušnih razdoblja zalijevanje se može izmjenjivati ​​s prskanjem.
 3. Malčiranje tla može se koristiti kada je potrebno spriječiti aktivno isparavanje vlage.
 4. Ako je tijekom sadnje tlo bilo dobro oplođeno, biljka ne treba posebnu preljev.
 5. Rogers može nositi velike mrazeve, ali za zimu je treba pripremati postupno.
 6. Rogersia praktički ne pati od raznih bolesti, jer je i sama prirodni antiseptik.

Rogersia u krajobraznom dizajnu

Zbog svoje jednostavnosti Rogers se često koristi od strane krajobraznih dizajnera za ukrašavanje okućnica. Ovdje su samo neki primjeri njegove uporabe.

Rogers je cijenjen od strane vrtlara za atraktivan izgled i jednostavnost u tijeku. Pravilno pripremiti mjesto i tlo za to, kao i osigurati redovito zalijevanje, biljka će vas oduševiti nevjerojatnom cvatnjom jako dugo vremena.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime