Teško je reći koja je ptica najveća na svijetu. Da biste to učinili, odaberite jedan od mnogih kriterija. Kao rezultat toga, još uvijek ne postoji objektivna procjena: jedna ptica ima veći raspon krila, drugi je duži od krune do kraja šapa, treći je najveći.

Prema ornitolozima, najveća ptica na svijetu

Još uvijek želim početi s spominjanjem najveće leteće ptice u povijesti planeta. Naziva se argentavis veličanstvenim. Postojala je prije otprilike 5-8 milijuna godina u sadašnjoj Argentini.

Divovska ptica bila je oblika sokola i imala je raspon krila do 8 metara. Duljina divovskog tijela bila je 1,8 metara s prosječnom težinom od 78 kilograma. Smatra se da je argentavis bio grabežljivac i jeo male životinje. Izabrao je žrtvu s visine leta i napao je iz zraka.

Među živim vrstama, afrički noj iz obitelji nojeva nalazi se na prvom mjestu. Ptica je također pobijedila u drugom rangiranju: njezine su oči, u odnosu na veličinu glave, najveće od onih koje postoje na Zemlji.Osim toga, noj ima izvanrednu visinu od 2,8 metara i težinu od oko 175 kilograma.

Ako prevedete znanstveno ime ove vrste, to zvuči kao "vrabac-kamila". Nemogućnost letenja ptice nadoknađuje izvrsne sposobnosti trkača. Najveća moguća brzina koju razvija noj je 70 kilometara na sat.

Tijelo ptice prekriveno je gustim perjem, dok su glava i noge potpuno goli. To čudo možete vidjeti u suhim regijama Afrike i na Bliskom istoku. Mnogi zoološki vrtovi također nude svojim gostima susrete s predstavnicima ove vrste.

U slučaju opasnosti, noj bježi, a svaki korak ima dužinu do 4 metra. Također može drastično promijeniti smjer kretanja bez usporavanja brzine vožnje.

TOP najvećih ptica u prirodi

Osim priznatih divova, o kojima smo već govorili, na svijetu još uvijek ima na stotine velikih ptica koje su na svoj način prvaci. Mnogi od njih, zbog svoje visine, mogu biti opasni za ljude. To je zbog prisutnosti oštrih, snažnih kljunova i jakih nogu s kandžama.

Zabrana sova

Ova ptica je samo jedan od onih koji mogu biti opasni za ljude. Izgleda svijetlo i na tijelu ima pahuljasto perje. Šarena sova je grabežljivac koji živi u močvarama na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Raspon krila perja doseže 1,2 metra, a težina je oko 1,5 kilograma. Ptica jede male životinje koje napadaju iz zraka. Osim toga, sova marljivo čuva svoj teritorij. Ako osoba upadne u nju, ptica može napasti. Obično napada glavu uljeza, hvata ga i pokušava ga oštetiti kljunom. Rezultat mogu biti duboke krvave rane, pa se preporuča zaustavljanje na teritoriju okretne oklopne osobe u kacigi.

Crvenokni jastreb (crvenokavac)

To je najpoznatija i najveća vrsta jastrebova. Živi u područjima s malim šumama, parkovima i prerijama. Ptica teži i do 2 kilograma, raspon krila doseže 1,5 metara.

Škaf gradi gnijezda na krošnjama i pažljivo ih brani. Ako tijekom izgradnje gnijezda čovjek uđe na područje, onda sokol najvjerojatnije napada. Traumatizira žrtvu ogromnim kandžama. Iz tog razloga, u državi Connecticut, zaljubljenici u sportove na otvorenom preselili su se u dvorane za vrijeme gniježdenja.

Zviždaljka vrana, ili pjevačka vrana crnog neka (Australian Magpie)

Gavranski zviždaljac je bliski rođak gavrana i gavrana, koji se koriste u našoj vrpci. Također, njegovi rođaci su članovi obitelji Shrikes. Ove ptice u svom jelovniku obično uključuju kopnene beskralježnjake. Raspon krila pjevajuće vrane doseže 1 metar. Štiteći svoj teritorij, takav gavran može namjerno ozlijediti nepozvanog gosta, bilo da je u pitanju druga ptica ili osoba. Povijest je čak zabilježila smrt kada su te velike ptice nanosile opasne ozljede kljunom, kandžama i krilima na glavi i licu osobe.

Snježna sova

Bijela sova može se vidjeti u senzacionalnom filmu o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. To je najsjevernija ptica na svijetu. Žive i razmnožavaju se u blizini Arktičkog kruga. Ne miješaju ih temperature od oko -50 stupnjeva Celzija. Visina vrste doseže pola metra, a raspon krila je 1,2 metra. Sove mogu težiti do 2,7 kilograma.

Ptičja gnijezda izgledaju poput tobogana neslanog snijega na kopnu prekrivenom vegetacijom. Ako im se previše približite, sova će požuriti u napad, pokušavajući oštetiti glavu i lice svojim oštrim kandžama i snažnim oštrim kljunom. Oni koji su došli pod napadom takve ptice trebali bi pokriti svoja lica rukama i žurno se povući s bojnog polja.

Crni kljun klipan (Great Northern Loon)

Loon je jedna od najprimitivnijih vrsta ptica na Zemlji. Mogu se pohvaliti dugom poviješću vrste koja traje od vrlo ranih faza evolucije. Najčešće se Gagar može naći u blizini jezera, u tajgi, u šumama s umjerenom klimom i arktičkom tundrom.

Ronioci su ptice selice koje odlaze zimi bliže mjestima s toplom klimom.Zimi provode u zaljevima na sjevernoj hemisferi. Prosječan lud teži 5 kilograma. Njihovi kljunovi i kandže su oštri i dovoljno snažni da uzrokuju značajna oštećenja ljudskog tijela. Izduženi kljun može probiti kroz trup riba, što je vrlo korisno kod lova. Posljednjih godina stanovništvo se znatno smanjilo zbog zagađenja jezera.

Bradati muškarac (Lammergier)

Ime ptice prevedeno je kao lov lova na janjad. Ali janjad nije glavni dio divovske prehrane, osim ako je životinja tako slaba da postaje lak plijen za vrat. Istovremeno, predstavnici vrste su definitivno grabežljivci.

Lešinari preferiraju čvrstu hranu koja se baca odozgo kako bi melje. Oni također vole koštanu srž, koja je izvađena iz kostiju pokupljenih od lešinara lešina. Isto tako, bradati lešinari proizvode meso kornjača, ispuštajući ga s visine.

Svaka od ptica na popisu je jedinstvena na svoj način. Ne privlači pozornost samo velika veličina. Osobitosti ponašanja, staništa i karaktera čine sve ove vrste zanimljivim promatračima ptica i drugim znanstvenicima u srodnim područjima.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime