Divljina je velikodušna prema prekrasnim stvorenjima. Ptice su kategorija životinja koje se ističu svojom gracioznošću, elegancijom i raznolikošću boja. Ove osobine omogućuju nam da ptice smatramo personifikacijom ljepote i sjaja.

Mandarinska patka

Ova patka je obojena u zapanjujućim svijetlim bojama, što ga čini jednom od najljepših ptica na svijetu. Muški izgled jednostavno nevjerojatan: zlatne točke nalaze se na krilima, stražnji dio ptice je smeđ, a kljun svijetlo crven. Ženka ne izgleda tako raznovrsno, ali ništa manje slikovito.

Rajska ptica

Ptice raja su rođaci vrabaca uobičajenih u našoj traci. Postoji više od 45 vrsta. Većina njih živi u Novoj Gvineji (38 vrsta). Ovdje je mali popis sorti:

 • Gavrani nebeski;
 • Ptice rajskih ptica;
 • Kaciga rajskih ptica;
 • Shiloklyuv rajskih ptica;
 • Štiti rajske ptice;
 • Kraljevske rajske ptice;
 • astrapia;
 • Filamentne rajske ptice.

Svi se odlikuju svijetlim perjem i atraktivnim dizajnom perja.

Tkalac s dugim repom

Od ostalih ptica, ova se osoba razlikuje po dugom crnom repu koji izgleda kao udovički veo.Zahvaljujući njemu, u zemljama gdje se koristi engleski, ptica se naziva “udovica”. Većina vrsta živi u Južnoj Africi. Muški baršunasti tkalac razlikuje se od ženske po tome što njegov rep može dostići 40 cm, što je dvostruko više od tijela ptice. Ali ženka pokazuje neugledan izgled, više nalik na vrapca.

Okrunjeni golubovi

Okrunjene golubove predstavljaju tri vrste:

 • Okrunjen golub;
 • Okrunjeni golub s kestenima;
 • Okrunjen golub

Pripadaju obitelji golubova i samo se malo razlikuju. Većina zastupnika živi u Novoj Gvineji.

Slijepa ulica

Atlantski puh je pasmina morskih ptica, koja pripada obitelji alonaca. Možete ih vidjeti na obalama Arktika i Atlantskog oceana. Mrtvi krajevi stvaraju svoja gnijezda u jazbinama. Glavni izvor hrane za njih je riba.

Kovrčava Aracari

Ova ptica pripada obitelji Tukanov. Perje raste na glavi ove vrste, tvoreći neobičnu konstrukciju. Ptica je dobila ime za ove smiješne kovrče.

DUGOREPI kVECAL

Kwezal se s pravom može smatrati najljepšom pticom na zemlji. To je nacionalni simbol Gvatemale. Valuta ove zemlje naziva se po imenu ptice. Svijetlo zelena boja muške čini Kvezalu vidljivom i živopisnom. Metalna zlatna nijansa dodaje perje ptice ljepote. Tamno perje krila stvara zanimljiv kontrast.

paun

Paun se zove indijski ili običan. To je monotipska vrsta koja nije podijeljena na podtipove. U ovom slučaju, paunovi se mogu razlikovati u bojama, nijansama i uzorcima na perju. Čovjek je već dugo pripitomio ove ptice i čak neke od njih ukrotio. Često na privatnim seoskim imanjima možete vidjeti ponosne ljepotice, pokazujući svoje zapanjujuće fan-repove. Kao i obično, sve ljepote boja svjetluca paunova su otišle mužjacima, ženke izgledaju mnogo skromnije.

Tanager s plavim repom

U prašumi živi još jedna ptica zapanjujuća u svojoj veličanstvenosti. Plavi repovi Tanagar preferira nizine u istočnoj Južnoj Americi. Ovdje žive tri podvrste. Odlikuju se veličinom svijetle točke na grlu i bojom glave.

Bananoed Livingstone

Bananoed Livingstone ima drugo ime - Turaco koji nosi kacigu. Ove ptice žive u šumama i savanama Afrike i ne jedu banane. Njihova prehrana sastoji se od mladica, bobica i insekata. Izgled ptice je nevjerojatan: na glavi je smiješan pramen, a tijelo se nastavlja s dugim repom. Boja perja ima izraženu metalnu refleksiju zelene ili plave boje. Fly perja na krilima su mnogo tamnije, što stvara svijetli kontrast.

Lorium papagaj

Te papige na svom perju pokazuju sve boje duge. Ove živopisne ptice možete vidjeti u Australiji, Novoj Gvineji, Indoneziji i na Filipinima. Njihova glavna hrana je pelud i nektar stotina različitih boja. Zbog toga je priroda ptici obogatila specifičnim jezikom četkom za papilu.

Okrunjena dizalica

Okrunjene dizalice žive u Istočnoj i Zapadnoj Africi. Uz svijetli izgled, ptice su privukle pozornost izvornog plesa parenja, koji se sastojao od perebezhek, skokova, trese glavom i krilima. Broj pojedinaca se naglo smanjuje, što ove kranove čini ranjivom vrstom.

Guiana Rock Cock

Stjenoviti pjetlić u Gvajani ponosno nosi grb koji se na glavi sastoji od dva reda perja kao glavnog ukrasa. U ovom slučaju, glava ptice dobiva izvorni oblik. Ovaj prodoran narančasti južnoamerički predstavnik obitelji koliba živi u Gvajani, na jugu Venezuele, u bazenu Rio Negro, u Kolumbiji i na sjeveru Brazila. Ženski pijetao, kao i obično, ima skromniju odjeću, ukrašenu uglavnom smeđim i sivim perjem.

Crveni kardinal

U istočnim državama SAD-a, na jugoistoku Kanade iu Meksiku, može se susresti s crvenim kardinalom i njegovim prijateljem u boji.Na glavi mužjaka nalazi se crna maska, koja čini pticu još privlačnijom.

flamingo

Flamingo privlači pozornost svijetlim perjem, čija boja varira od bijele do duboke ružičaste. Dovršite sliku dugim, gracioznim nogama i zakrivljenim vratom. Na glavi ptice je masivni kljun za filtriranje vode u procesu vađenja mulja i malog planktona. Supstance lipohroma, koje ptica dobiva zajedno s hranom, čine perje tako neobičnim u boji.

vodomar

Vodomar se odlikuje specifičnim načinom kretanja. Njegove kratke noge su tako male da ptica ne može hodati. Zbog toga se vodomar kreće na tlu kratkim letovima od mjesta do mjesta. Ptičje perje lomi svjetlost na takav način da daje zadivljujućim nijansama tijelu Kingfishera. U isto vrijeme, prilično ga je teško vidjeti, jer ptica voli samoću.

Osim navedenih ptica, na Zemlji postoji i na desetine vrsta dostojnih najljepših. Nažalost, nemoguće je obratiti pozornost na sve. No briga za okoliš očuvat će tu ljepotu već desetljećima, što će vam omogućiti da vlastitim očima vidite svu raskoš obojenih nijansi na perju brojnih veličanstvenih ptica.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime