Na području Rusije nalazi se oko 3 milijuna jezera različitog područja, dubine, oblika i s mnoštvom drugih osobina koje ove rezervoare razlikuju jedna od druge. Najčešće se govori o Bajkalu, jezeru Seliger, jezeru Ladoga, Chudskomje i Onemu. Sustav velikih jezera Europe uglavnom se sastoji od ruskih jezera:

  • Onega:
  • Ilmen;
  • Ladoga;
  • Pskov-Chud.

Posljednje jezero u ovom sustavu je Saima u Finskoj.

Bajkalsko jezero

Bajkalsko jezero, jedinstveno po svojim svojstvima, nalazi se u istočnom Sibiru na području Burjatije i Irkutske regije. U neposrednoj blizini rezervoara nalaze se planine sa snježnim kapama koje daju klimu oko posebnih svojstava. Površina jezera je 31.722 četvornih kilometara. Po dubini, Bajkal zauzima prvo mjesto među ostalim jezerima na svijetu - 1.637 metara na najdubljem mjestu. Dužina akumulacije je 636 kilometara, a širina je 80 kilometara.

Čak iu najtoplijoj sezoni temperatura vode doseže maksimum od 9 stupnjeva s plusom. Kristalno čista voda dopušta čak i na dubini od 40 metara da vidi razne predmete.

Na jezeru ima 22 otoka. Najveći od njih zove se Olkhon. Nažalost, na obali postoji postrojenje za proizvodnju pulpe koje odlaže svoju otpadnu vodu u ovo prirodno čudo. Razlog zašto se biljka ne prebacuje na drugo mjesto ili uopće nije zatvorena, ostaje misterija, budući da je Bajkal objekt svjetske prirodne baštine i mora biti zaštićen od takvih pokušaja njegove čistoće.

Ladoško jezero

Jezero Ladoga nalazi se na sjeverozapadu središnjeg dijela zemlje. Njegova površina je 17.700 kilometara. Na najdubljem mjestu dubina je 230 metara. Glavni izvor napajanja rezervoara su obližnje močvare i rijeke koje ulaze u njega. Dužina obale dostiže 1570 kilometara, a volumen vode je 908 kubičnih kilometara.

Na otoku Ladoga nalazi se oko 660 otoka. Najveći od njih su Mantinsari, Kilpola, Tulolansari.

Jezero Onega

Jezero Onega se nalazi u mjestu Karelija. Njegova površina je 9690 četvornih kilometara. Voda u ovom jezeru mnogo je čišća nego u Ladogi ili Bajkalu. Zahvaljujući posebnim osobinama jezera Onega u Kareliji se razvija turizam. Dolaze ovamo opustiti se, loviti ribu i uživati ​​u krajoliku.

Chudskoye (Pskovo-Chudskoye) jezero

Jezero Peipsi je prilično veliko, u njega se ulijeva 30 rijeka, a iz njega izlazi samo Narva. Površina vode je 3.550 kilometara. Ovo je četvrto po veličini jezero u Europi. Prosječna dubina je 15 metara. Na jezeru Peipsi nalazi se 29 otoka.

U povijesti ovog mjesta je važno. Ovdje se 5. travnja 1242. dogodila važna bitka pod nazivom Bitka na ledu. Sada jezero ima prometnu vezu s Estonijom.

Jezero Ilmen

Ilmen se proteže preko sjeverozapadnog dijela europske Rusije. Površina je 55 četvornih kilometara. Rijeke se ulijevaju u spremnik:

  • MSTA;
  • Lovat;
  • Pavao;
  • Shelon.

Hrana također dolazi iz obližnjih močvara.

Na ovom je jezeru sagrađena prva hidroelektrana u SSSR-u. Sada nose građevinski materijal u Ilmenima.

Jezero Hantai

Još jedno veliko jezero u Rusiji nalazi se na sjeveru Krasnoyarsk teritorija. Površina mu je 58 četvornih kilometara. Dubina akumulacije dostiže 420 metara na najdubljem mjestu. Jezero je postalo izvor rijeke Hantajke.

Ovaj rezervoar karakteriziraju zadivljujući pogledi na prirodu i brojni turisti dolaze ovdje svake godine. Tijekom SSSR-a rezervoar je bio rezervoar.

Seliger

Ovo poznato jezero nalazi se na sjeverozapadu Valdajske uzvišice. Površina je 212 km2. 160 slikovitih otoka razbacanih po cijelom jezeru, najveći od njih smatra Hachin. Duljina rezervoara duljine 66 kilometara i širine 37 kilometara. Dubina na najdubljem mjestu doseže 24 metra.

Glavni izvor hrane Seliger su ledenjaci. Obale su prepune zaljeva i uvala, prekrivenih šumama reliktnih borova. U Seliger se ulazi 110 rijeka. U sezoni turisti iz različitih regija zemlje dolaze u velikim količinama. Za njih postoje brojne turističke baze i kampovi.

Jezero Taimyr

Najveće jezero na sjeveru Sibira zove se Taimyr. To je dio rezervata Taimyr, au blizini je bezgranična tundra.

Ovisno o godišnjem dobu, površina varira. Ako je tijekom poplavnog razdoblja 4 600 četvornih kilometara, zimi je to već 1.200 četvornih kilometara. Prosječna dubina akumulacije iznosi 2,8 m, dok na najdubljem mjestu mjerenja pokazuju 26 metara. Prosječna količina vode u jezeru iznosi 13 kubnih kilometara. Duljina od zapada prema istoku iznosi 190 kilometara, a širina, ovisno o sezoni, kreće se od 15 do 20 kilometara. Na jezeru se nalazi nekoliko velikih uvala.

Jezero je nastalo u tektonskoj depresiji koja se pojavila zbog drevnih ledenjaka. Najveća rijeka koja se ulijeva u akumulaciju naziva se Gornji Taimyr, a iz nje izlazi Donji Taimyr. Tijekom poplavnog razdoblja vodostaj doseže 6 metara.Veći dio godine od rujna do lipnja, površina jezera je prekrivena ledom. U zimi, debljina ledene kore doseže 3 metra. Ljeti se voda grije samo do 7 stupnjeva s plusom, tako da je nemoguće plivati ​​u njemu.

Pažnju ribara: u jezeru žive takve komercijalne ribe kao muksun, arktička čar, bijela riba.

Jezero Hanka

Na granici Primorske i provincije Heilongjiang (Kina) nalazi se jezero Hanka. Državna granica prolazi kroz ovaj rezervoar. Jezero nosi naziv najvećeg slatkovodnog rezervoara na Dalekom istoku.

Površina vode s prosječnom razinom vode doseže 4000 četvornih kilometara. Dužina akumulacije je 95 kilometara. Na najdubljem mjestu mjerenja pokazuju 10,6 metara s prosječnom dubinom od oko 3 metra. Prosječna količina vode za ovu godinu iznosi 18,5 kubnih kilometara.

Prehrana jezera je uglavnom kišnica. Samo je akumulacija u takozvanoj tektonskoj depresiji. U isto vrijeme u njega se ulijeva 24 rijeke, a samo jedan istječe - Sungach.

U studenom se voda u jezeru počinje zamrzavati, a obrnuti proces počinje u travnju. Među komercijalnim vrstama riba može se uočiti prisustvo šarana, crva, šarana i drugih. Vodeno ptica gnijezdi oko jezera. Dio obale uključen je u rezervat Khanka.

Na području Rusije postoje stotine tisuća jezera, čija se ljepota i jedinstvenost mogu reći beskrajno. Bogatstvo prirode zemlje omogućuje im da ih proučavaju tijekom cijelog života, a čak ni ne uče stotinu njihove povijesti i specifičnosti.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime