Postavljanje stola kod kuće

0

Slažem se da je nedostatak redovitih obiteljskih večera, druženja s prijateljima u kuhinji, kao i odvojena blagovaonica, samo izgovor da se ne zamarate stolom. Naravno, mnogo je lakše učiniti ništa nego učiniti barem nešto. Međutim, jednostavno postavljanje kućnog stola ne zahtijeva puno znanja i truda.

Dakle, odakle biste trebali početi činiti ovu jednostavnu akciju navikom? Uzmimo ga kako bi ...

Postavljanje stola kod kuće

Korak 1. Dobar početak je živjeti za danas.

Sjećate li se gdje su pohranjena vaša prekrasna jela ili svečane usluge? Očito, negdje na gornjoj polici. To je nezgodno dobiti, pa su izgovori "ne danas, sutra!". I ista stvar će se ponoviti sutra. Odmah provjerite jela! Nema potrebe jesti iz starih bezličnih tanjura i piti čaj iz istrošenih i izgrebanih čaša.

Ako vam je potreban svaki dan sjajan ugođaj, lijep i ugodan za očni pribor - vjerni pomoćnik u tome!

Korak 2. Uklonite sve nepotrebne

Svi ti zamršeni principi služenja djeluju dobro, vrlo patetično, kao iz prekrasnog izmišljenog života. Toliko ih je toliko da se ponekad vrti. Trebaju li ih? Posudili smo samo najvažnija pravila. Dakle, što vam je potrebno za posluživanje kod kuće?

Pločica za posluživanje je ravna, velika ploča, čiji su rubovi vidljivi ispod drugih ploča.

Ako nema takvih ploča na skladištu, tradicionalna vruća ploča može biti izvrsna alternativa. Pitate - zašto? Ispada, osim dekorativne funkcije, štiti stol i stolnjak od mogućih mrlja i prskanja. Usput, o stolnjaku: sada o tome možete ozbiljno razmišljati u smislu "svaki dan".

Ploča za grickalice - mala ravna ploča namijenjena kanapeima ili salati. Obično se uklanja sa stola čim se zalogaji istroše. U svakodnevnom životu takav tanjur se može koristiti kao glavni: vrlo je prikladno slijediti porcije na dijeti.

Duboka ploča - namijenjena prvim tečajevima. Njezino je mjesto na vrhu tanjura za posluživanje i snack, ako se poslužuje prvo jelo.

Napomena: tjesteninu s umakom najbolje je poslužiti na takvoj ploči kako bi se izbjegla sramota sa slučajnim sprejevima iz umaka.

Tanjur tijesta ili tanjur kruha. Prema pravilima klasičnog posluživanja, stavlja se na lijevu stranu, ali u načelu bez njega možete u svakodnevnom serviranju. Slika ispod prikazuje prikladan dijagram koji će vam pomoći brže kretanje - što, gdje i kako.

Pribor za jelo. Ovdje nećemo uzeti u obzir kuteve rezanja vrhova noža i brojati zube na vilici - naučit ćemo kako ispravno rasporediti pribor za jelo. Stavite nož na desnu stranu tanjura (oštrica je okrenuta na tanjur) i žlicu, na lijevoj strani - vilicu. Kada se postavlja svečani stol, desertna vilica se postavlja u drugom smjeru iznad ploče, a iznad nje se stavlja mala žlica za kavu ili čaj; na tanjurastoj ploči - dodatno nož za maslac. I ovo je više nego dovoljno!

Čaše. Nalaze se na desnoj strani dijagonalno, počevši od najobimnijih i najvisih za vodu i završava čašom za jaka pića.

Korak 3. Prema principu hotelijera

Sigurno ste obratili pozornost na činjenicu da su bijeli restorani uobičajeniji u restoranima hotela. Ploče bez dekoracije, ali ipak, kada sjednete za stol s prekrasnim stolnjakom i uz ovo jelo, osjetite čaroliju raskošnog posluživanja.

Naravno, ako već imate prekrasan homeware s zanimljivim dekor koji podržava stil kuhinje interijera, bez sumnje ga koristiti. Ako ne, slobodno koristite bijela jela. I dodajte dekor sa stolnjakom, salvete i ispravan raspored tanjura i uređaja, koje smo već opisali.

Korak 4. Ako nema dovoljno prostora

Što učiniti ako veličina tablice ne dopušta dekompoziciju svih uređaja na tradicionalan način

  • umjesto tanjura za posluživanje stavljamo lijepu okruglu prostirku - savršeno se nosi s dekorativnom funkcijom;

  • kupuju sve ploče (uključujući ploče za posluživanje) manjeg promjera;

  • stavite žlicu za prvo jelo vodoravno preko tanjura i poslužite desertne instrumente odvojeno;

  • upotrijebite postolje za više razina da biste desert ili snack postavili okomito;

  • Tablicu za posluživanje (ako postoji) možete postaviti tako da je blizu glavne tablice.

Korak 5. Što trebam učiniti ako se nešto od posuđa razbije?

Život je način života: jela su često slomljena, a kao rezultat toga samo dio tanjura ili šalica iz jednog seta, neki od drugih ostataka. I ovdje je jedini izlaz - razmišljati unaprijed.

Naime, kupnjom novog jela potrebno je unaprijed predvidjeti hoće li se kombinirati s onom koja je već dostupna u boji, obliku, stilu ili materijalu.

Početna posluživanje omogućuje mnoge zanimljive opcije. Prekrasan teren je stvarna kreativnost. Naučite kombinirati nespojivo. Evo nekoliko primjera:

  • budite kreativni na obje strane. Na primjer, stavite žute pločice na zelene s jedne strane, a zelene na žute s druge strane.

  • Nadoknaditi nedostajuću nijansu ubrusom ili stolnjakom.

  • možda postoji nekoliko svijećnjaka pravog stila ili prikladne boje za stvaranje savršene harmonije? - Sjajno!

  • Nema ploča željene boje, ali postoje tepisi ili trake? - Također odlična opcija!

  • Na što treba misliti, ako na jednom setu nema dovoljno čaša ili naočala? Vezati čašu nogu čipke, tanke satenske vrpce, čipke ili konopca. Naočale su ostale u nedosljednosti - kombinirajte ih u jednu kompoziciju, crtajući, na primjer, kopiju matrice istog crteža.

Nastavite razmišljati u ovom smislu, i uspjet ćete!

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime