Pečati i udarci na ljudskom tijelu - to je problem s kojim se svatko može suočiti. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu - rukama (rukama, prstima prstiju), nogama (koljenima, stopalima), licu, leđima i tako dalje. U nekim slučajevima ne mogu se odmah otkriti, jer se skrivaju ispod kose i naborima kože. Kakva je priroda njihovog izgleda i jesu li sigurni? Kao što praksa pokazuje, to su često bezopasni pečati kojima je potrebno liječenje. Takve brtve kože često izazivaju nelagodu, mogu uzrokovati bolove, plave su ili bijele, pojavljuju se crvene i praćene su groznicom.

Međutim, ne možemo isključiti mogućnost malignog tumora, pa stoga, s pojavom čunjeva i pečata, odmah se obratite liječniku. Samo visokokvalitetni stručnjak će odrediti izvor problema i uzrok njegove pojave, propisat će lijek. Osim toga, samo liječnik može razumjeti vrstu tumora, jer ako se ispostavi da je maligna, tada je nemoguće izgubiti ni sekundu.U ovom članku ćemo pogledati glavne uzroke pečata i bijele kuglice koje se formiraju ispod kože na rukama.

Uzroci potkožnih globula na rukama

hygroma

Ako je mala i usporena loptica pronađena na ruci i ima gustu strukturu, onda je sasvim moguće da je to higromija. Ovaj problem ne uzrokuje nelagodu ili bol, ne može štetiti ljudskom zdravlju. U isto vrijeme, ne izgleda estetski ugodno, ali kad se pojavi na dlanu može ometati punopravni rad.

Važno je! Hygroma je nakupljanje tekućine između vlakana tetive, koja može nestati u slučaju slučajnog mehaničkog udara. Bolje je ne udarati ruku posebno rukom, jer možete biti u zabludi s dijagnozom, samo liječnik može potvrditi prisutnost hygroma.

dermatofibrom

U ovom slučaju, pečat izgleda kao mala gusta kuglica crvenkaste boje. Sastoji se od vezivnog tkiva vlaknaste strukture, stoga je neškodljiv za ljudsko zdravlje, a jedini negativan utjecaj na njega nije estetski izgled.

neurofibrom

U takvoj situaciji, pečat nalikuje mesnatoj lopti, koja je u statičnom položaju i ne pomiče se kada pritisnete ruku. Zapravo, to je patološki uzgojeno meko tkivo smješteno u dubljim slojevima ljudske kože.

Važno je! Ova lopta je problem i zahtijeva liječenje, jer ako zanemarite problem, to može potaknuti razvoj stanica raka u ljudskom tijelu.

Wen ili Lipoma

Ako se mala kuglica pojavi na prstima, onda je sasvim moguće da je to lipom (siguran i benigni tumor formiran iz masnih stanica). Koža nad ovom kuglom ima poznatu boju i lako se savija, ali sama formacija ima jasne granice.

Važno je! Wen može postupno rasti i uzrokovati bol. Možete ga ukloniti uz pomoć kirurga.

aterom

Također, na koži ruku može se pojaviti lopta, koja se lako miješa s wen - aterom. Atheroma je cista (blokirana žlijezda lojnica). Izvana, pečat podsjeća na malu okruglu kuglu s primjetnim obrisima, koja je sebum, nakupljen u kapsuli lojne žlijezde. Takve se brtve s vremenom počinju rasplamsavati i mogu se gnojiti, pa ih treba ukloniti na vrijeme uz pomoć kirurškog zahvata.

Čvorovi na zglobovima

Ako osoba ima artritis ili artritis, izgled čvorova na zglobovima je sasvim očekivan. Izvana, to su mali, fiksni i tvrdi čvorovi koji se mogu izliječiti slijedeći upute liječnika.

Kondilome, papile i bradavice

Ove brtve kože mogu imati različit oblik (okrugli, duguljasti) i veličine, boje (žute, čvrste ili smeđe) i površine (ljuskaste ili glatke). Mogu biti uzrokovane hormonalnim poremećajima, mehaničkim oštećenjima ili virusnom infekcijom koja je ušla u tijelo.

Papillome i bradavice mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu bez ikakvog razloga i često su potpuno sigurne. Ako se bradavica nađe na ruci ili prstima, onda se nema čega bojati, jer je bezopasna, a postoji i dovoljno specijalnih sredstava i popularnih metoda za njeno uklanjanje.

Čirevi i upale

Ako se na koži pojavi mnogo pečata, mogu biti uzrokovane infekcijom koja je ušla u tijelo:

 • Staphylococcus - ova bakterija može uzrokovati gnojenje. U početku će koža postati crvena, nakon čega će se na njoj pojaviti različiti pečati. Bolest je često praćena visokom temperaturom i zahtijeva hitno liječenje.
 • Erysipelas - brzo širenje pečata i čunjeva u cijelom tijelu.
 • Celulitis - gnojna upala potkožnog masnog tkiva.
 • Carbuncles i boils - pečata koji se javljaju kada oštećenja lojnih žlijezda ili folikula kose.

Važno je! Samo se kirurg može nositi s tim problemima, pa ako se nađu takvi pečati, odmah trebate otići u bolnicu.

Kugle na nogama

Obično žene pate od ovog problema, rezultat pojave lopti može biti:

 • Neugodne ili uske cipele koje ometaju cirkulaciju krvi i oštećuju zglobove.
 • Proširene vene
 • Upala masnog tkiva i krvnih žila, što dovodi do nodoznog eritema.

kila

Tumor koji se formira blizu pupka, na unutarnjoj površini bedra ili u preponama je kila. Na palpaciji podsjeća na meku i vrlo bolnu loptu. Razlog za nastanak kile je izbacivanje unutarnjih organa kroz slabe točke trbušnog zida kada visi intrauterinski tlak.

Maligni tumori

Takve bolesti su rijetke, ali su vrlo opasne i trebaju hitno liječenje. Isprva izgledaju kao mali čvor koji počinje rasti i razvijati se. Simptomi malignog tumora su sljedeći:

 • Brtvite neaktivno pod mehaničkim naprezanjem.
 • Krvarenje i kohezija s kožom.
 • Dinamički razvoj i rast tumora.
 • Povećanje u najbližim limfnim čvorovima.
 • Nedostatak jasnih granica obrazovanja.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime