Najvažnija komponenta unutrašnjosti bilo koje sobe je shema boja u kojoj se soba održava. Svaka od boja utječe na raspoloženje i psihološko stanje osobe. Štoviše, ovaj faktor je važan za dizajn spavaće sobe, gdje stanovnici kuće troše gotovo polovicu svog vremena i najranjiviji su.

Najpopularnije kombinacije boja za spavaće sobe

Prva stvar koju dizajner interijera traži jest da spavaća soba bude udobna. Najlakši način da se to postigne s osnovnim klasičnim bojama i pastelnim bojama. Među osnovama mogu se identificirati:

 • crna;
 • bijela;
 • bež.

Iz pastelnih nijansi možete odabrati bilo koju i pouzdano je uzeti kao osnovu. Te boje mogu postati platno na kojem umjetnik-dizajner crpi svoju ideju o udobnoj spavaćoj sobi.

bijela

Ako je bijela boja odabrana kao glavna boja, soba će biti svijetla i prostrana. U dizajnu umjetnosti, bijela ima mnogo nijansi:

 • kreda;
 • ljuska jaja;
 • mlijeko;
 • gips;
 • Pearl;
 • platina i drugi.

Unatoč obilju tonova, nemojte se ograničavati na bijelu boju. To će učiniti atmosferu depresivnom, a soba više podsjeća na ured u državnoj ustanovi. Lako je riješiti ovaj problem, budući da je bilo koja nijansa bijele u kombinaciji sa svim bojama poznatim čovjeku.

Na bijeloj pozadini aktivne boje poput crvene ili plave izgledat će još dublje i svjetlije. Ružičasta i svijetloplava postat će nježnija, a žuta zrači toplinu. U takvoj sobi možete staviti bilo koji namještaj. Prirodni materijali i njihove imitacije moći će napraviti skladnu kompoziciju s bijelim površinama u spavaćoj sobi.

bež

Bež će također biti izvrsna baza za formiranje interijera spavaće sobe. Ova pozadina stvara mekšu atmosferu od bijelih nijansi. Usprkos kompatibilnosti boja s većinom drugih nijansi, preporučuje se uporaba u kombinaciji s toplim tonovima. To će stvoriti željenu atmosferu u sobi i pomoći da osjetite mir i tišinu koja je toliko potrebna u spavaćoj sobi.

Savršena kombinacija za bež će biti smeđa. Pa protiv svjetlosti zidovi će izgledati drveni namještaj. Može se izvoditi iu klasičnom stilu iu suvremenim smjerovima. Državni stilovi i Provence će biti prikladni.

crna

Upotreba crne boje zahtijeva oprez. To će ukrasiti veliku sobu s visokim stropovima. Ljubitelji takve baze trebaju uzeti u obzir mogućnost crno-bijelog interijera. No, ako volumen i oblik sobe dopustiti, onda možete stvoriti zapanjujući spektakularan interijer, uređen samo u crnoj boji sa svijetle boje prskanja.

Po istom principu koriste se crvene, plave, ljubičaste i tamno zelene boje. Izuzetno su zahtjevni prema specifičnostima prostorije, njenoj rasvjeti i obliku. Također, izbor složene boje može učiniti odabir prikladnog namještaja neodoljivim zadatkom, što samo profesionalni dizajner može učiniti.

Pastelne nijanse

Popis pastelnih nijansi je širok. Ali među njima ima i onih koje su posebno moderne u novoj sezoni:

 • lavande;
 • vanilije;
 • odlicno;
 • ruža;
 • lazuli.

Bilo koja od ovih boja učinit će interijer osjetljivim i mirnim. Mogu se sigurno kombinirati, stvarajući nevjerojatnu harmoniju. Ova spavaća soba omogućuje vam da odaberete bilo koji stil. Osim zidova i drugih velikih površina u pastelnim nijansama, tekstil izgleda sjajno. Sve vrste jastuci, prekrivači, zavjese, tepisi - sve to će dati sobi romantično raspoloženje, koje organski utječe u bilo koju spavaću sobu.

Rješenje u boji za malu spavaću sobu

Rješenja boja za malu spavaću sobu se ne razlikuju mnogo od preporučenih boja za svaku kompaktnu sobu. Treba imati na umu da tamne boje koje se koriste kao primarne boje vizualno još više smanjuju područje i “spuštaju” stropove. Suprotan učinak može se očekivati ​​od svjetlosne palete. To će pomoći u povećanju volumena i prozračnosti.

U tom slučaju, korištenje boja u kontrastu može pomoći igrati na optičkoj iluziji. Tanke vertikalne linije na zidovima "podižu" stropove. Svaka površina na kojoj je uzorak usmjeren od središta prema kutovima izgleda veća. Vizualna fuzija svjetlosnih zidova i bijelog stropa također će pomoći u podizanju stropa. To znači da ne smijete crtati granicu u obliku tamnih letvica ili svijetle ivice duž crte koja završava pozadinu.

Prednost je onih crteža koji imaju oštre kutove, koji su usmjereni od centra prema boku. Kratki poprečni zid omogućit će širenje zida. Dijagonalne linije imaju isti učinak. Najspektakularnije, ove metode rade u slučaju svijetle pozadine i tamnih uzoraka na njima. Kontrast u ovom slučaju je od temeljne važnosti.

Prozori i vrata su preporučeni za izradu lakih okvira. U tom slučaju će se stvoriti privid dodatnog prostora i odsutnost barijera u prostoriji. Ako se u sobi nalaze pregrade ili pregrade, neka budu otvorene ili izrađene od ne potpuno prozirnog stakla.

Kako oslikati zidove u spavaćoj sobi s tamnim namještajem

U slučaju kada je namještaj za spavaće sobe kupljen prije stvaranja interijera ili je došao do vlasnika drugim sredstvima koja zahtijevaju njegovu obveznu uporabu, potrebno je prilagoditi ostatak dizajna za njega. Tamni namještaj obvezuje ga instalirati u velikoj prostoriji ili kombinirati s lakim površinama. Inače će atmosfera biti opresivna.

Svjetlo zidovi, pod i strop će spasiti situaciju. Dizajneri preporučuju kombiniranje samo hladnih boja ili boja tople palete u jednom interijeru. Prema tom principu, počevši od dominantne boje namještaja, možete odabrati ton zidova. Lakše je ako tamni namještaj ima obilje sjajnih površina. Čak iu tamnim nijansama, oni će reflektirati i umnožiti zrake svjetlosti, čineći sobu tajanstvenom.

Za kombiniranje zidova i namještaja u jednom sastavu, možete dodati uzorke na svijetloj pozadini koja ponavlja sjenu namještaja. Pokrov za krevet ili pokrov tapeciranog namještaja ponavlja uzorak zidova i ton okvira okvira, pročelja ormara i postolja.

Ovi jednostavni savjeti omogućit će vam da u spavaćoj sobi stvorite tajanstveni svijet, što će vam omogućiti ugodan odraz ili otići u kraljevstvo Morpheusa na kraju teškog dana. Dekor sobe i odgovarajuće nijanse pomoći će vam da zaboravite na vrevu, barem za vrijeme vašeg boravka u budoaru.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime