Različite vrste rukotvorina osmišljene su kako bi zadovoljile najzahtjevnije zahtjeve obrtnika. Ali ako vam jednostavno nije jednostavno pletenje i vez, predlažemo svladavanje potpuno nove tehnike - izona ili žičane umjetnosti. Stvaranje slika u ovoj tehnici ne zahtijeva posebno znanje: sve što trebate znati da biste ovladali ovom vrstom rukotvorstva dano je u našem članku.

Što je struna umjetnost

Gudačka umjetnost - kao način stvaranja kompozicija izumljena je u Engleskoj u 16. stoljeću. Od običnih čavala i konaca tkalci stvorili su zapanjujuće dekorativne crteže na pločama koje su služile kao ukras za dom. Postupno, tehnika je postala složenija i obrađivana, te je na kraju postala popularna vrsta rukotvorina koje su zanatlije svih dobi odnijele.

Zahvaljujući engleskom istraživaču Mary Buhl, koja je koristila niti i nokte za podučavanje algebre i geometrije djece, stekla je njezinu neusporedivu popularnost izonske tehnike.

Alati za izradu slika u tehnici strunske umjetnosti

Izonit je jedna od najjeftinijih tehnika. Za izradu prvog sastava potrebni su vam samo nokti i niti. Skup čavlića može se kupiti u bilo kojoj trgovini, odabirom odgovarajuće duljine i širine kapice. U svakoj rukavici mogu se naći niti za strunu. Možete koristiti gustu pređu za pletenje, konac ili svilu, debeli konac za šivanje.

Osim toga, trebat će vam:

  • ploča ili komad šperploče
  • debeli karton - koristi se kao alternativa šperploči za izradu karata
  • shema ili gotova slika
  • boje za naglašavanje pojedinih dijelova kompozicije
  • čekić ili šilo

Gudačka umjetnost: prvi koraci u savladavanju tehnologije

Ako nikada niste naišli na tehniku ​​izonit, tada ne biste smjeli odmah preuzeti složene slike. Počnite s osnovama, s najjednostavnijim monofonim shemama. Početni igleni igrači uvelike pomažu sheme s brojevima, gdje su svi pokreti niti i vrsta njihove veze označeni strelicama.

Da biste počeli ovladati tehnikom, potrebno je proučiti principe punjenja uglova i krugova. Preostali oblici: kvadratni, ovalni i slova izvedeni su iz osnovnih elemenata, pa ih je mnogo lakše ovladati.

Čini se da je teško stvoriti sliku takvih poznatih alata kao što su čavli i konac. U tehnici izona vrlo je važno pravilno tkati niti, ovladavajući da ćete moći stvoriti zapanjujuće trodimenzionalne slike.

Velika prednost string arta je u tome što možete odabrati apsolutno bilo koju skicu za stvaranje slike. Pomaže kada trebate stvoriti jedinstvenu sliku s portretom određene osobe, brojeva ili riječi.

U prvim fazama upotrijebite jednostavne niti za umjetnu strunu. U budućnosti, nadopuniti shemu boja s dodatnim nijansama, stvarajući multi-boji panela.

Mnogi vjeruju da ispravne geometrijske linije nisu prikladne u slikama s cvijećem, kukcima, divljim životinjama ili portretima, gdje su važni glatki prijelaz i odsutnost očitih kutova. No, struna umjetnost savršeno se nosi s ovim zadatkom, prenoseći dubinu boje korištenjem niti od nekoliko nijansi ili noktiju različitih duljina.

String art: majstorski tečajevi u stvaranju kompozicija

Dakle, svi potrebni alati za strunsku umjetnost su već nabavljeni. Pa gdje početi? Uzmite kao osnovu jednostavne sheme s savjetima, i bolje iskoristite savjete iskusnih rukavica. U članku ćemo predstaviti 3 majstorska tečaja, od najjednostavnijih do najsloženijih, i reći ćemo vam kako sami stvoriti nevjerojatno lijepe uzorke i slike u izonskoj tehnici.

Jedno srce u tehnici

Jedna od najjednostavnijih slika koju majstori početnici mogu napraviti je srce. Čak se i dijete može nositi s takvim sastavom, pod uvjetom da odrasli uđu u karanfil na dasci. Ovo plovilo će biti veliki dar ili samo ukrasite zid u svojoj dnevnoj sobi.

Nacrtajte uredno srce na čisti papir ili ispišite gotovu sliku na pisaču. Arbitratno stavite na sliku mjesto gdje će nokti biti prikovani. Stavite oznake na istoj udaljenosti, konačni izgled proizvoda ovisi o tome.

Stavite komad papira na šperploču i prikucajte ga na mjestima označenim karanfilima. Pažljivo izvadite list iz šperploče.

Zatim nastavite izravno raditi s niti. Napravite uredan čvor na središnjem vrhu nokta, rastegnite vrh dijagonalno. Povucite konac na svaki klin tako da se svaki put formira oštar kut.

Nakon što su svi vijci zamotani s navojem, fiksirajte ga i pažljivo odrežite vrh.

U nastavku su prikazane glavne sheme za izradu uglova i krugova pomoću tehnike string-art. Nakon što ste ih savladali, možete izvoditi jednostavne, ali istovremeno i spektakularne i obimne skladbe.

Cvijet u umjetnosti struna

Naučivši izvesti krug i kut u tehnici izona, možete početi stvarati jednostavne kompozicije s cvijećem. Nevjerojatno meke i lijepe maslačke izgledaju u tehnici struna. Osim toga, za izvođenje takve kompozicije je vrlo lako.

Za izradu slike trebat će vam:

  • list papira
  • olovkom
  • bijela i zelena

Nacrtajte tri kruga na komad papira slučajnim redoslijedom. To će biti sami maslačci. Također opisuju lišće i stabljike cvijeća. Kao iu prethodnoj radionici, označite točke čavala na plahti točkicama.

Pričvrstite list na šperploču i zakucajte nokte na prethodno naznačene točke.

Uz pomoć bijelih niti, vežite cvatove maslačka na principu opsega. U tu svrhu pričvrstite rub navoja na sredinu svornjaka i dovedite ga do drugih točaka, formirajući oštre kutove. Shema rada je prikazana u nastavku.

Da bi se postigla obimnost lišća maslačka, podijeliti ih u nekoliko trokuta i izvesti svaki od njih prema načelu kuta.

Portret u umjetnosti struna

Ako ste već savladali tehniku ​​izoit i uvjereni ste u svoje sposobnosti, onda je vrijeme da počnete stvarati spektakularne portrete noktiju i niti. Kao osnovu uzmite portret voljene osobe, poznate osobe, kućnog ljubimca.

Stvaranje takve složene slike ne započinje središnjim dijelom, kao što je to bilo u jednostavnim radionicama, već s ispunjavanjem pozadine. To je, prije svega, gušće dijelove slike s sjenom ili odjećom prekrivenim nitima. Nakon toga preostali dijelovi kao što su lice, ruke itd.

Čak i profesionalni majstori u svom radu koriste gotove sheme, jer jedan pogrešno odabran smjer niti može pokvariti percepciju slike.

Pokušajte napraviti što je moguće manje čvorova koje jednostavno ne možete sakriti. Napetost navoja treba biti maksimalno povećana tako da se uzorak naknadno ne gubi i ne gubi privlačnost.

Tehnika string-art je prilično novi smjer koji je samo ovladao igle. Vjerujte da će i mala šperploča, ukrašena slikom čavala i konca, oduševiti prijatelje i rođake. Profesionalni majstori koji su temeljito savladali tehniku ​​izoina zarađuju dobar novac stvaranjem jedinstvenih portreta i trodimenzionalnih slika za prodaju.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime