Mačke se smatraju jednom od najstarijih pripitomljenih životinja. Oni prate ljude stotinama godina, što se odrazilo na spomenike antike i arheološke nalaze. Danas su domaće mačke postale simbol udobnosti i topline. Bez obzira na pripadnost pasmini, mačke vole naklonost i spremne su satima držati u krilu vlasnika.

Često uzgoj elitnih mačaka postaje dobar način za zaradu. Često se na stranicama internetskih izvora nalaze oglasi za prodaju raznih mačaka. Neke pasmine su postale modernije i svugdje se nalaze, druge, naprotiv, smatraju se rijetkima i zbog toga cijena za njih raste mnogo puta.

Ono što privlači skupe mačke

Prije svega, kupnja skupog mačića govori o želji da se naglasi njezin status. Nijedan ljubitelj domaćih mačaka ne može priuštiti da plati 5000-7000 dolara za mačku. Oni koji su kupili takvu "zlatnu" mačku neće o tome obavijestiti sve.

Čistokrvne životinje uglavnom su obilježene svojim veličanstvenim izgledom.Felinolozi najčešće traže načine da u istoj životinji kombiniraju što više prednosti različitih pasmina. To mogu biti izražajne svijetle oči, izvorna boja, dužina šape, oblik ušiju i još mnogo toga. Ako se ove kvalitete isprepliću u optimalnom omjeru, rađa se nevjerojatno lijepa životinja. Za njega su uzgajivači spremni platiti ogroman novac.

Ako govorimo o drugim koristima, one zapravo nisu prisutne. Čistokrvne mačke, poput pasa, ne mogu se pohvaliti dobrim imunitetom, a još manje se natječu za primat u ovome s uličnim mačkama. Također je moguće raspravljati o karakteru i podnošljivosti s ljudima u kući - ta kvaliteta još nije umjetno usađena.

TOP 12 najskupljih pasmina mačaka

Savannah

Ove mačke zauzimaju vodeća mjesta u mnogim ocjenama. Osim što je savana na vrhu TOP najvećih mačaka, ona je također jedna od najskupljih životinja od domaćih mačaka. Ova pasmina je relativno mlada. Cijena takvog mačića varira od 4.000 do 22.000 dolara. Ovo je rođak servala i domaće mačke. Serval raste na 60 centimetara i dobiva do 15 kilograma težine. Mirna priroda životinje je u susjedstvu jedinstvene znatiželje i inteligencije.

Ceausu

Ako se savana može lako kupiti od brojnih uzgajivača pasmina, mačkica chauzi je rijetka pojava. Možda je zato minimalni trošak takve mačke na razini od 8000 dolara. Uzgajaju se u kasnim 60-ima u Americi. Preci životinje postali su afrička mačka (močvarni ris) i abisinac. Mačke ove pasmine mogu dobiti do 8 kilograma težine. Chawzi vole društvo i aktivne igre.

Khao Mani

Ova tajlandska pasmina je svijetli predstavnik orijentalnih pasmina. Ima nevjerojatan bijeli kaput i svijetle oči. Mogu biti plave, žute ili čak višebojne. Ove mačke su rado prihvaćene na kraljevskom dvoru, jer veličanstvena životinja lako naglašava luksuzni život vladajućih osoba. Mačić pasmine Kao-mani koštati 7000-10000 dolara.

Asher

Ovo je jedna od najtajanstvenijih mačaka na svijetu. Nisu svi felinolozi to prepoznali kao posebnu pasminu i smatraju životinju predstavnikom pasmine savane. Drugi kažu da je ovo jedinstvena egzotična pasmina, dobivena kao rezultat prelaska mačke leoparda i kućnog ljubimca. Smatra se da su mačići ove pasmine hipoalergeni, ali to je i dalje kontroverzno pitanje. Moguće je kupiti čistokrvni asher od elitnih roditelja po cijeni od 22.000 do 27.000 dolara.

karakal

Prije svega, ova pasmina privlači pažnju ljubitelja mačaka koji su na rubu izumiranja. Možda zato mačić košta od 7.000 do 10.000 dolara. Nekada je životinja bila skupina predatora i živjela je samo u divljini, ali s vremenom su neki članovi pripitomljeni i počeli se uzgajati u zatočeništvu.

safari

Safari je još jedna rijetka pasmina mačaka. Možda je zato cijena mačića prešla 8.000 dolara. Također, ove mačke su na ljestvici najvećih predstavnika domaćih pasmina. Oni su bili proizvod križanja divlje mačke geoffrey južne Amerike i domaće mačke. Životinja je fascinirana svojim zapanjujućim izgledom zahvaljujući izvornoj boji kože. U ovom slučaju, mačka nije sklona pokazivanju agresije i vodi se sasvim mirno u društvu ljudi i drugih životinja.

Bengalska mačka

Pasmina se pojavila krajem 20. stoljeća kao proizvod križanja domaće mačke i azijskog leoparda. Neobična ljepota životinje učinila ga je popularnim na tržištu ljubimaca. Kupci se ne boje ni znatnih troškova, dosežući 4.000 dolara za mačića. Bengali vole komunikaciju i ne žele dugo ostati sami. U kombinaciji s njihovom snagom, ta kvaliteta često dovodi do konfuzije u stanu, gdje je mačka ostala sama.

Curl American

Ova se pasmina razlikuje od ostalih uglavnom na izvoran način, s ušuljenim ušima. Mačići se rađaju s normalnim ušima, ali kako sazrijevaju, izgled se mijenja. American Curl mačić košta 1000-3000 dolara.

Toyger

To su prilično velike mačke, vrlo slične tigrovima. Prvi Toyger rođen je 1991. godine, što ih čini predstavnicima jedne od najmlađih pasmina. Cijena mačića varira od 500 do 3000 dolara.

laperm

Prvi predstavnici pasmine rođeni su 1980. godine. Ove mačke karakterizira kovrčava kosa, što nije tipično za mačku. Često se te životinje uzimaju u obiteljima s djecom jer se smatraju hipoalergenskim. Ovisno o razini vrtića, mačić ove pasmine može koštati od 200 do 2000 dolara.

patuljak

Mačke ove pasmine izgledaju vrlo neobično. Činilo se da su došli na Zemlju s drugog planeta. To su još jedan predstavnik najmlađih pasmina - prvi mačić se pojavio 2006. godine. Njihovi izravni srodnici su skandinavske sfinge i američke kovrče. Mačke ove pasmine su potpuno goli, a uši su zakrivljene. Teško je ovdje govoriti o estetici, ali pasmina ima mnogo obožavatelja. Malo vilenjaka košta i do 2.000 dolara.

Norveška šuma Cat

Za razliku od prethodnog predstavnika mačke, norveška šumska mačka uzgajali su Vikinzi prije oko 2000 godina. Ove su mačke vrlo slatke. Imaju mekani krzneni kaput pa će osjetiti ozbiljne prehlade. Cijena takvog mačića varira između 600-3000 dolara.

Bez obzira na cijenu, bilo koji od mačića može postati vjerni prijatelj i čuvar udobnosti u kući. Nije potrebno dati tisuće dolara za to. Jednostavna ulična najezda će najvjerojatnije prerasti u lijep i mila ljubimac. Dovoljno mu je dati ljubav i pravilnu njegu. U takvim uvjetima životinja će sigurno postati nezamjenjiv član obitelji.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime