Za ljubitelje biljaka, lunarni kalendar uzgajivača cvijeća bit će od velike pomoći. Znanstvenici i iskusni uzgajivači cvijeća odavno su primijetili da intenzitet i pomp cvjetanja ovisi o fazi mjeseca. To se može koristiti za planiranje sadnje, obrezivanje i druge korake za njegu biljaka.

Utjecaj mjesečeve faze na biljke

Mjesečev ciklus sastoji se od 28 dana i formira se iz nekoliko faza. Svaka od faza postrojenja nosi na poseban način. Kako bi iskoristili ovaj faktor, ljudi su stvorili lunarni kalendar za uzgajivače cvijeća, vrtlara i vrtlara.

Uzgojni mjesec

Na rastućem mjesecu, najčešće možete promatrati aktivan rast biljke iz korijena prema gore. Novi mjesec pomaže u formiranju kopnenog dijela. U tom razdoblju listovi dobro rastu, formiraju se pupoljci i izvlači se stabljika. Na rastućem mjesecu dobro je posaditi cvijeće brzim rastom i bujnom bojom. Ako odaberete gomoljaste i gomoljaste biljke za sadnju, ne biste trebali očekivati ​​dobar rast - korijenski sustav je trenutno neaktivan.Također neuspješno će biti obrezivanje i svako skraćivanje stabala i grana. Obilno zalijevanje će biti vrlo korisno.

Opadajući mjesec

Opadajući mjesec aktivno utječe na razvoj korijenskog dijela biljke. U isto vrijeme tijekom tog razdoblja korijen je osjetljiv na oštećenja i nepravilnu njegu. Sada se gnojivo uneseno u tlo dobro apsorbira, kontrola korova je učinkovita. Također vrijedi raditi sadnju mahunarki, gomoljastih i gomoljastih biljaka.

Novi mjesec

U novom mjesecu, biljke ne pokazuju nikakvu aktivnost. Stoga, sadnja ili prikupljanje sjemena u tom razdoblju nije vrijedno toga - oni će klijati za dugo vremena ili neće niknuti na sve. Također se ne preporuča presaditi cvijeće u tlo pa čak i obraditi tlo.

Pun mjesec

Ovaj dan je optimalan za primjenu gnojiva, uklanjanje korova i kontrolu štetočina. I dan je dobar za skupljanje sjemena.

Lunarni mjesečni kalendar 2019 za cvjećare

siječanj

U siječnju se mogu provesti pripremni radovi: poboljšati teritorij, formirati cvjetne gredice, oživjeti nove ideje za vrtne kompozicije. U posljednjih 10 dana u siječnju, možete napraviti transplantaciju unutarnje biljke. To je razdoblje smanjivanja mjeseca, koji će dobro utjecati na rast cvijeća. Također u ovom trenutku možete posijati sjeme za sadnice. Razdoblje pogodno za sadnju gomolja, lukovica i korijena.

veljača

U veljači se nastavljaju pripreme za akciju. Povoljni dani za sadnju sjemena na sadnicama padaju na broj 6-13. U istom razdoblju možete zasaditi biljke koje karakterizira dugo razdoblje rasta. Nakon 20. dana vrijedi saditi usjeve luk i nastaviti presaditi biljke u zatvorenom prostoru.

ožujak

Prvi mjesec proljeća savršen je za pripremu sadnica za cvijeće s dugom vegetacijskom sezonom. To mogu biti asters, marigolds, karanfili i slično cvijeće. Od 7. ožujka možete početi saditi sjeme na sadnicama i presaditi biljke. Najbolji dani za ovo bit će 7., 10. i 12. ožujka. Bilo koji rad u vrtu i kod kuće cvijeće je bolje ne raditi 6 i 21 - to su nepovoljni dani za takve manipulacije.

travanj

Ovaj mjesec obilježit će početak aktivnog vrta. Na rastućem mjesecu preporuča se saditi sjeme i sadnice u zemlju. Od 6. travnja do 12. travnja možete početi sadnju. Možete posaditi zelje ispod filma, sadnice formirane do tog vremena, cvijeće s aktivnim rastom. Nakon 20. travnja, vrijeme je za iskrcavanje gomoljastih i gomoljastih kultura.

svibanj

Do svibnja, sadnice, zasijane u veljači, bit će spremne za sadnju u zemlju. No, početkom svibnja, bolje je zauzeti tlo: gnojidba i sve vrste optimizacije. 5. svibnja u mladom mjesecu bolje je napustiti bilo kakav rad s cvijećem. Od 6. do 18. svibnja možete pokrenuti aktivne radnje. Oni će donijeti očekivane rezultate.

lipanj

U lipnju svi čekaju bujno cvjetanje i skupljanje prvih plodova. Početkom mjeseca ima mjesec koji se smanjuje. Tijekom tog perioda, možete obaviti kontrolu plijena, štetočina i korova. Ako želite posaditi biljku za rezanje, onda će slijetanje na slabiji mjesec pomoći mu da se ukorijeni. Već 4. lipnja Mjesec ide na rast. Od sadnica zasađenih u to vrijeme, možemo očekivati ​​aktivan rast. Od 19. lipnja, bolje je da se vratite na opuštanje, plijevljenje i hranjenje.

srpanj

Od 18. srpnja preporuča se presađivanje gomoljastih biljaka koje treba posaditi. Ovo je razdoblje opadanja mjeseca, što jamči izvrsnu stopu preživljavanja. Povoljni dani za brigu o cvijeću bit će 3., 11. i 16. srpnja.

kolovoz

Druga polovica kolovoza namijenjena je aktivnom i učinkovitom radu u vrtu. Sada je dobro saditi jagode, đurđice, visibabe i slične biljke. Najbolji dani za brigu o cvijeću bit će 6., 7. i 8. kolovoza.

rujan

Početak jeseni vrtlari se koriste za pripremu biljaka za zimovanje. Od 15. rujna do 22. rujna najbolje je posaditi gomoljaste cvjetove. Budući da se u ovom trenutku Mjesec nalazi u fazi opadanja, ove biljke će se brzo i učinkovito ukorijeniti.

listopad

U listopadu one obično obavljaju usitnjavanje tla, kopanje i otpuštanje zemljišta na parceli, skrivanje trajnica.U drugoj polovici mjeseca možete napraviti sjedenje i presađivanje sobnih biljaka.

studeni

U studenom, ljubitelji cvijeća potpuno skrenu pozornost na sobne biljke. Također možete uzgajati zelenilo u zatvorenom prostoru. Od 13. studenog do 20. studenog, najbolje je oploditi tlo pod cvjetnicama.

prosinac

U prosincu, u biljnom svijetu postoji zatišje. Svi oni usporavaju rast i metaboličke procese. Ipak, oni i dalje zahtijevaju pozornost. Od 13. do 26. prosinca možete otpustiti tlo i obaviti oblačenje. Drugi načini brige za cvijeće su bolji za korištenje brojeva 3, 5 i 10.

Ove jednostavne preporuke, temeljene na lunarnom kalendaru, pomoći će u rastu prekrasnih biljaka koje će oduševiti ljubitelje cvijeća u bujnim bojama.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime