Vjerojatno je za svaku osobu zelena boja simbol mira, prirode i sklada. Upravo je ta boja zauzela središnje mjesto u spektru boja, a mnogi su je doživljavali kao neutralne, ali nikome ne uzrokuju negativnu sliku. Također, ova boja je povezana sa srčanom čakrom, tako da pomaže u održavanju ravnoteže u tijelu, liječi mentalne rane. U isto vrijeme, zelena gama pomaže u normalizaciji krvnog tlaka i otkucaja srca, uklanja glavobolje i simbolizira sigurnost.

U ovoj paleti boja postoje različiti minerali koji su uvijek na vrhuncu popularnosti i pripadaju jednoj od tri skupine:

 • Dragocjeno.
 • Poludrago.
 • Ukrasne.

Svojstva zelenog kamenja

Zelena je simbol razvoja i rasta, jer je boja prirode, sklada i mira. Minerali u ovoj shemi boja pozitivno djeluju na ljudski organizam, osobito na krvni tlak i kardiovaskularni sustav.Ako govorimo o psihologiji, zeleno kamenje omekšava karakter i uklanja depresiju, smanjuje agresiju vlasnika.

Osoba koja nosi ukras sa zelenim kamenom, ima rječitost, uvijek lijepo i jasno artikulira misli. Neki od kamenja zelene boje i danas se smatraju simbolom mudrosti, na primjer, smaragda. Istovremeno, kamenje zelene boje apsorbira i raspršuje sve negativne, spašavajući osobu od lijenosti, prijevare i izdaje.

Chrysoprase - zeleni poludragi kamen služi kao vjerni pratilac koji štiti od zla oka i klevete. Koristi se u liječenju očnih bolesti, kao i šarm koji može izblijediti, uzimajući u obzir sve negativne ljude oko sebe. Moldavit je još jedan mineral koji pomaže kod bolesti očiju i srca.

Ako govorimo o ukrasnim zelenim kamenčićima, posebnu pažnju zaslužuju malahit i žad, jer ti minerali pomažu od svih bolesti još od antičkih vremena. Mnoge su zemlje obožavale te dragulje, koristile ih za masažu i pročišćavanje vode. U slučaju boli dovoljno je pričvrstiti kamen i bol nestati. Oni također pomažu izgubiti nesanicu, riješiti se loših misli i noćnih mora.

Kamenje zelene boje su divni čari i talismani, koji su popraćeni uspjehom i srećom.

Ukrasno zeleno kamenje

Za jeftina zelena kamenja uključuju:

 • Aventurin (avantura i sreća) - kamen koji se kopa u Brazilu, Austriji i na Uralu. U davna vremena, ovaj kamen je bio ukrašen nakitom, kao i korišten u proizvodnji pečata, olovaka i raznih suvenira.

 • Serpentine - izgleda kao svijetla zmijska koža, minirana je u Rusiji, SAD-u i Indiji. Obično se ovaj kamen koristi za oblaganje zidova, izradu suvenira i dekoracija. Što se tiče zlatara, oni mogu koristiti materijal za izradu jeftinog nakita, posuđa i kutija za nakit.

 

 • Malahit je vrijedan mineral koji se koristi za ukrašavanje predmeta u unutrašnjosti (pepeljara, stolna svjetiljka ili vaza).

 • Jade je kamen visoke čvrstoće, koji se ističe svojom izdržljivošću i lakoćom obrade. Zeleni žad - najpopularniji tip ovog minerala, koji se koristi za izradu interijera i jeftin nakit.

Poludragog kamenja

Ova kategorija uključuje:

 • Jadeit (žad - lumbalni kamen) - rijedak kamen koji se može naći na Uralu. Mineral ima atraktivan izgled i dobru teksturu, pa se koristi za ukrašavanje broševa, narukvica i prstena. Posebno su vrijedni prozirni jadeiti, a općenito se tri vrste ovog kamena koriste za izradu nakita: komercijalni, komunalni i imperijalni.
 • Moldavit - vjeruje se da je kamen nastao uslijed pada meteorita, ima boju u boji, pa je alternativni naziv stakleni kamen. Moldavit je jedini tektit koji se koristi za izradu nakita, jer ga je lako obraditi i ima zanimljivu strukturu. Mineralno se minira samo u Češkoj.

 • Krizoprase - zeleno zlato, poznato od davnina. Sada je kamen miniran u Njemačkoj, Brazilu i Sjedinjenim Državama, ali je vođa Australija. Uz pomoć ovog minerala stvaraju se elegantni prsteni, narukvice i ogrlice.

Zeleni dragulji

U ovoj skupini postoje samo tri predstavnika: smaragd, tsavorit i demontoid. Razmotrimo detaljnije svaku od njih:

 • Smaragd je najpopularnije i jedno od najdragocjenijeg kamenja na planeti. Smaragd je vrsta berila koju draguljari cijene zbog svoje visoke prirodne čistoće, koju osigurava prisutnost kroma u kemijskom sastavu minerala. U prirodnom obliku, smaragd vjerojatno neće nikoga privući, a svaka veličina, sjaj i sjaj prepušteni su mu pravilnim rezom. Smaragd se nikada ne kombinira sa srebrom, jer je znak lošeg okusa. Shema boja je sve nijanse zelene, ako postoje druge nijanse u kamenu, njegov trošak je oštro smanjen. Kamen se kopa u Kolumbiji, Rusiji, Indiji i Afganistanu.

 • Tsavorit je kamen koji je pronađen u blizini rijeke Tsavo (otuda i ime).Tsavorite je skup dragocjen kamen koji je vrlo popularan među bogatim ženama. Mjesta rudarstva - Madagaskar i Istočna Afrika, dok je kamen ne više od tri karata, a pri izradi nakita obično se kombinira sa srebrom. Osobitost tsavorita je u tome što nije obrađena i nije stvorena sintetički, što isključuje mogućnost lažiranja.

 • Demantoid je mineral sličan dijamantu koji ima travno zelenu boju. Kamen je uživao ogromnu popularnost među ruskim kraljevima, za njih je to bio pokazatelj statusa i bogatstva. Općenito, kamen može imati različite nijanse zelene, a ponekad i žute. Igra svjetla osigurana je snažnim lomom koji posjeduje dragulj. Važno je napomenuti da je ovaj kamen je minirano u Urals i to je popularan samo u Rusiji. Za godinu dana pokazalo se da je moguće izvući nešto više od 100 kilograma minerala, ali je to bilo još početkom prošlog stoljeća. Nedavno su počeli rušiti kamen u Namibiji, međutim, samo se kamen koji je miniran u Uralu smatra dragocjenim.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime