Tetoviranje je vrsta umjetnosti pomoću koje muškarci i djevojke pokušavaju izraziti svoju originalnost i jedinstvenost, naglasiti njihovu sliku ili je učiniti privlačnijom. Općenito, svatko ima svoje razloge za tetoviranje, netko sanja o tome dugo vremena, drugi poput crteža, i žele ih uhvatiti na svojim tijelima. Posebnu ulogu treba dati vrijednosti tetovaža, jer svaki lik ima ne samo privlačan izgled, nego i skriveno značenje. Što se tiče stilova, moderna umjetnost tetoviranja uključuje desetke tehnika primjene slike na tijelu, a jedna od njih je i stil Polinezije.

Povijest polinezijskog stila

Kao što znate, polinezijske tetovaže imaju duboku simboliku i mnoge se čine nepristojnim. Na temelju imena stila, nije teško pogoditi da su se prvi nosivi crteži pojavili na pacifičkim otocima, gdje su Indijcima služili kao memoari, slobodni reći vlasniku o slici.Tetoviranjem se može saznati društveni status osobe, njegova podviga, razina duhovnog i tjelesnog razvoja. Također se vjerovalo da tetovirana glava povezuje osobu s jednim od bogova koji mogu utjecati na njegovu sudbinu.

Tetoviranje na tijelu bilo je izrazito specifičan proces koji je bio popraćen ritualima, pjesmama i molitvama. Nanošenje tetovaže na tijelo svećenika trajalo je nekoliko mjeseci, tako da su muškarci podržavali na svaki mogući način. Da bi se stvorila tetovaža, na tijelo je pričvršćena posebna matrica sa skicom crteža, nakon čega je izrezbarena slika čekićem i izoštrenim zubom, zaspala s bojama. Pigmenti su načinjeni od smole crnogoričnog stabla, a svećenikova se krv neprestano brisala, jer nije mogla pasti na pod. Na kraju postupka, koža je tretirana sokom tropskih biljaka, koja zadržava boju tetovaže.

Još jedna zanimljiva povijesna činjenica, što je čovjek bio časniji, bilo je više tetovaža na njegovu tijelu. Pri odabiru mjesta za tetoviranje, muškarci su se zaustavili na licu (posebno vođe), kao i na nogama od koljena do struka. Na stražnjici se nalazila tetovaža u obliku spirale: otvorena - simbol oporavka, zatvorena - savršenstvo i beskonačnost. Uzorci na zapešćima i prsima pokazali su društveni status, ukras na obrazima - vrsta aktivnosti, na bradi - podrijetlo, a na čelu - povijest bitaka i pobjeda. Što se tiče predstavnika slabijeg spola, na njihovim je tijelima bilo mnogo manje crteža, koji su bili postavljeni na njihove brade ili usne.

Tattoo Polynesia: značajke stila

Polinezijske tetovaže uvijek se ističu svojom brutalnošću i masivnošću, uvijek mogu otkriti skrivenu moć i agresiju. Općenito, tetovaža uključuje duge i kratke, tanke i široke linije, valove i cik-cak, stvarajući zamršene i zamršene geometrijske oblike. Također je vrijedno spomenuti da igra sjena i boja ovdje nedostaje. Jastučići karakteriziraju njihova jasnoća i simetrija, izvedeni u crnoj boji. Međutim, sada je moguće dodati boje kako bi slika bila živopisnija i živopisnija - obično ovu opciju biraju djevojke, jer izgleda više ženstveno.

U polinezijskom stilu nema slučajnih linija ili detalja, jer svaka skriva iza sebe velike energetske rezerve i duboko značenje koje može utjecati na sudbinu njegovog vlasnika. Na primjer, linije koje prikazuju riblje ljuske mogu postati talisman za svog vlasnika, zaštititi ga od bolesti i opasnosti. Bonito (tuna) simbol je snage, vještine i snalažljivosti, izgleda kao tetovaža dva reda zuba s bijelim dijamantima u sredini.

Posebna pozornost posvećena je crtama koje stvaraju vanjsku sliku zuba morskih pasa - crnih trokuta, koji su povezani crtom. Vrijednost zubi morskog psa - snaga, zaštita i neustrašivost, sposobnost pronalaženja rješenja u bilo kojoj teškoj situaciji. Položaj zuba tetovaža (niho mano) - gležanj. Kao što znate, svi polinezijski dizajni su posebno složeni, tako da za stvaranje tetovaža trebate istinskog profesionalca. U potrazi za visoko kvalificiranim stručnjakom, mnogi odlaze na otoke, koji služe kao rodno mjesto za ove tetovaže. Treba razumjeti da svaki otok ima svoje motive i značenja, na primjer, na Havajima, najpopularnije skice su slika lubanja, cvijeća i vijenaca, ali na Samoi tetoviraju svinju sa zubom svinje ili morskog psa.

Muška i ženska tetovaža Polinezija

Tetovaže, načinjene u polinezijskom stilu, daju muškarcima brutalnost i hrabrost, odražavajući njihovu muškost i unutarnju snagu. Pri odabiru mjesta na tijelu, predstavnici spola snažno vraćaju crteže leđa, prsa ili podlaktice. Ne manje impresivna je i polinezijska tetovaža kao rukav ili cijela dužina ruke od zapešća do vrata. Također, neki ljubitelji ovog stila stavljaju tetovaže na noge, posebno telad, potkoljenice, koljena ili stopala, a posebne fizički i duhovno pripremljene osobnosti stavljaju tetovaže, poput drevnih stanovnika plemena, na svoja lica.

Moderne djevojke su nježne, romantične i slatke osobe kojima tetovaže u polinezijskom stilu ne izgledaju atraktivno. U tom smislu, tetovaža Polinezije na ženskom tijelu je mnogo teže ispuniti, ali postoje iznimke. Obično djevojke više vole svjetlo i otvorene linije, crteži su mali i smješteni na nogama, rukama ili ramenima, ali su popularnije opcije struk, lopatica ili leđa. Što se tiče skica, djevojke zaustavljaju svoju pažnju na slici raže ili guštera, dopunjene paprati, leptirima, cvijećem ili pticama.

Važan detalj - često muškarci odabiru velike tetovaže, ali djevojčice preferiraju male tetovaže. Male polinezijske tetovaže ne mogu se koristiti, jer će se sve linije spojiti i izgled tetovaže neće biti lijep. Jedini izlaz je korištenje nekoliko malih tetovaža koje stvaraju zajednički sastav (modularna tetovaža). Također je vrijedno spomenuti da je ovaj stil neovisan i njegova je kombinacija s drugim tehnikama tetoviranja nepoželjna.

tetovaže maori lica

 

Polinezijski tetovaže, skice i njihovo značenje

Među ukupnim brojem tetovaža u polinezijskom stilu postoje tri najpopularnija motiva:

  • Morski pas - simbol snage, ustrajnosti i ustrajnosti. U isto vrijeme, morski pas je inteligentan i krvožedni grabežljivac, simbolizirajući visoku inteligenciju i moć.
  • Skat - snažan amulet. Kao što znate, nagib je vrlo mudra životinja s otrovnim repom. On nikada ne napada prvi, već lako nadilazi svakog grabežljivca bez obzira na njegovu veličinu.
  • Maske - ranije su ih nosili samo lovci i ratnici, tako da tetovaža utjelovljuje snagu i borilački duh čovjeka.

 

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime