Alocasia je tropska biljka koja pripada obitelji aroida. Dom ove neobične biljke su Malezija, Australija i neke zemlje u Latinskoj Americi. Osobitost Alokazije su njegovi veliki listovi štitnjače s oštrim krajevima. Ukupno ima oko 70 vrsta ove biljke, ali mnogi ne mogu rasti kod kuće. U glavnim kućama možete pronaći alokazii Kalidor, Lowy, Sander i klobuchkovidnaya. Kako se brinuti za ovu biljku?

Opis Alokaziya

Alocasia je zimzelena biljka s velikim korijenom koji podsjeća na stolone ili izdužene gomolje. Iznad je skraćena stabljika. Lišće raste na izduženim peteljkama. Mogu imati štitnjaču, ovalnu ili u obliku srca. Njihovi rubovi mogu biti glatki i rebrasti.

Često se ova biljka naziva "vremenski prognostičar", jer se može koristiti za određivanje vremena.Uoči kiše, kada se vlažnost podigne, biljka se oslobađa viška vlage i kapljice se pojavljuju na lišću.

Kod kuće, alokaziya cvjeta iznimno rijetko. Cvijet podsjeća na skraćeni uho bijele ili žućkaste boje. Odozgo je prekriven nekakvim velom. Postupno, pukotine i iznutra možete vidjeti jarko crveno voće. Tijekom cvjetanja alokazije, listovi biljke mogu pasti, pa neki namjerno izrežu jajnik cvijeta.

Biljka je otrovna, stoga treba paziti na njegu. Sok alokazii može iritirati kožu. Ali ova biljka ima ljekovita svojstva. Njegova eterična ulja i fitoncidi imaju analgetska svojstva i mogu stimulirati tijelo. Stručnjaci u tradicionalnoj medicini pripremaju se od alokazijih tinktura koje mogu osloboditi od želučane, zubne i zglobne boli. U isto vrijeme kada takav alat ne postaje otrov, važno je ispravno promatrati sve razmjere u njegovoj proizvodnji.

Vrste Alokazija

Ukupno ima oko 70 vrsta alokazija. Svi se razlikuju po visini, veličini, obliku i boji lišća. Kod kuće nema mnogo vrsta ove biljke. Najčešći su:

  1. Alokaziya Polly. Biljka je kratka s kratkim stabljikom i velikim listovima, skupljenim u rozeti u korijenu. Listovi imaju oblik štitnjače. Njihova duljina može doseći 50 cm, a širina 20 cm, a površina lišća je sjajna, tamno zelena s velikim svjetlosnim venama.

  1. Alocasia veliki korijen. Značajka ove vrste su veliki, srcoliki listovi koji rastu na mesnatom stablu.

  1. Alocasia klobuchkovaya. Gusta bujna krošnja biljke sastoji se od svijetlo zelenog lišća u obliku jajeta.

  1. Alocasia je bakrena. Ova vrsta biljke najbolje preživljava kod kuće i često se koristi u dekorativne svrhe. Listovi su u obliku srca. Odozgo su obojeni u bakreno-zelenu, a od dna ljubičastu nijansu.

  1. Alokaziya mirisna. Ova vrsta se odlikuje velikim svijetlim lišćem s bijelim pjegama.

  1. Alokaziya Kalidora. Jedna od najvećih biljnih vrsta i može narasti do visine od nekoliko metara. Njezini listovi su svijetlo zeleni, sjajni. Često se koristi za ukrašavanje zimskih vrtova.

  1. Alokazija Sander ima kratki rizom. Lišće je dugo pomiješano s perastim režnjevima.
  2. Alocasia Low ima kratku deblu. Ovalni ili pometeni listovi rastu na dugim peteljkama. Ploča ima blijedozelenu nijansu sa srebrnim prugama.

Razmnožavanje alokazii

Biljka se može razmnožavati cijepljenjem, dijeljenjem grma ili sadnjom sjemena.

Za sadnju sjemena prikladna mješavina pijeska i treseta. To bi trebalo biti učinjeno u proljeće, odmah nakon prikupljanja sjemena, jer oni brzo gube sposobnost klijanja. Sjemenke se sade na dubinu ne veću od 1 cm, a nakon toga tlo se navlaži, a posuda se prekrije folijom. Držite ga na toplom mjestu. Obično se prvi izdanci pojavljuju 3 tjedna nakon sadnje.

Čim se na izbojcima pojavi nekoliko listova, treba ih uroniti u posude malog promjera. Alokaziya bi trebala biti transplantirana prvi put samo kada korijeni potpuno upiju zemlju u lonac. Obično se veliki listovi na biljci počinju pojavljivati ​​nakon 1 godine.

Koristeći metodu presađivanja možete spasiti mnoge sortne karakteristike biljke. Za ojačanje rezanja u prvoj polovici proljeća izrezuje se list s dijelom stabljike. Ovo mjesto se tretira ugljenom prašinom, a sam rez se malo staje u korijenu i stavlja se u smjesu pijeska i treseta. Ako je sve učinjeno ispravno, nakon nekoliko tjedana imat ćete novu mladu biljku koja je u stanju odmah proizvesti veliko lišće.

Treći način uzgoja alokazii - podjela grma. To se obično radi u proljeće tijekom transplantacije biljaka. Isprva, korijeni su potpuno očišćeni od zemlje, a grm je oštrim nožem podijeljen u nekoliko dijelova.U tom slučaju, važno je da svaki od odvojenih dijelova ima točku rasta ili rozetu. Nakon obrade rezom s aktivnim ugljenom, biljka se može saditi u zemlju.

Potrebno je presaditi biljku nekoliko puta godišnje. Da biste to učinili, odaberite neprekidnu posudu, na dnu koje se nalazi drenaža. Tlo bi trebalo biti hranjivo i labavo. Idealno bi bilo miješanje treseta, lišća i crnogorične zemlje s dodatkom riječnog pijeska.

Alokaziya: skrb kod kuće

Biljka je nepretenciozna, pa se brinite o njemu vrlo jednostavno. Alocasia preferira svijetla mjesta, zaštićena od izravnog sunčevog svjetla. Vrste cvijeća s crvenim lišćem trebaju dodatno svjetlo. Za to možete koristiti običnu lampu.

Najbolje od svega, biljka se osjeća na temperaturi od najmanje 20 stupnjeva. Svaka nagla promjena temperature i propuha može dovesti do bolesti. U zimi, alokaziya je u stanju izdržati kratko hlađenje zraka do + 16 stupnjeva. Ako je soba hladnija, biljka će ispustiti lišće. Kada biljka smrzne.

Kao i ostale tropske biljke, alokazija preferira vlažan zrak. Da biste to učinili, lišće mora biti povremeno (po mogućnosti dnevno) posuto vodom. Voda biljka treba biti u izobilju, kontroliranje da tlo u loncu ne isušuje i uvijek ostati mokro. Zimi treba smanjiti broj zalijevanja, izbjegavajući duge stanke.

U razdoblju od ožujka do kolovoza, alokaziya treba stalno hraniti mineralnim gnojivima, koja se dodaju u vodu 1 tjedan svaka 2 tjedna.

Bloom alokazii

Ako se pravilno brine za biljku, onda alokaziya može cvjetati. Cvijet je neatraktivan i odiše snažnim mirisom koji može izazvati glavobolje. U tom slučaju, sve sile biljke ići na cvatnje i zrenja sjemena, tako da lišće počinje sušiti i otpasti.

Bolesti alokazija

Ponekad lišće biljke može postati blijedo, suho ili zamrljano. Tako je bolesna alokaziya. Razlog tome može biti propuh, nepravilno zalijevanje, nedostatak pune rasvjete ili nedovoljna sobna temperatura.

Osim toga, alokazija može biti plijen raznim parazitima. Na primjer, lisne uši, insekti itd. Insekticidi se mogu koristiti za kontrolu.

Alocasia je prilično nepretenciozan u njezi i istovremeno nevjerojatno lijepa biljka, koja će uz pravilnu njegu biti izvrsna dekoracija svake sobe.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime