Statica - jedna od onih biljaka koje se često koriste u krajobraznom dizajnu. Također je vrijedno spomenuti da njezino cvijeće može dugo ukrasiti vaš dom čak i nakon rezanja. Statica je poznata i pod drugim nazivima: Kermek, smilje, morska lavanda i tatarska limunska trava.

Opis biljke

Statica se odnosi na visoke visoke zeljaste biljke s uspravnim peteljkom. Njegovi listovi se nalaze u blizini korijena. Cvijet može rasti do 80 cm u visinu. Statični cvjetovi su mali i mogu biti bijele, ružičaste, žute, plave, plave i drugih nijansi. Oni su sakupljeni u šiljku od kojeg je formirana metlica. Cvatnja počinje u srpnju i traje sve dok se ne pojavi mraz.

Biljka je svoju popularnost među krajobraznim dizajnerima stekla zahvaljujući nepretencioznoj njezi. Također, statica je otporna na suše, sve vrste bolesti i štetnika. No, ono što ova biljka ne podnosi je sjenčanje, prekomjerna vlažnost tla i mraz.Stoga se u nekim regijama može uzgajati samo kao jednogodišnja biljka.

Statično rezano cvijeće već nekoliko tjedana može zadržati svoj izgled. Stoga se često koristi u pripremi buketa. Iznenađujuće, ima originalan izgled čak iu suhim kompozicijama.

Vrste statike

Ova biljka ima više od 150 vrsta, ali takve sorte su popularne kod nas:

 1. Suvorov. Ova vrsta statice raste ne više od 60 cm i ima ružičaste i ljubičaste cvatove.
 2. Gmelin. Posebnost ove sorte je otpornost na hladnoću. Cvijet raste ne više od 50 cm i cvjeta plavo-ljubičastom nijansom.
 3. Širokolisna. Ova vrsta biljaka raste i do 75 cm i ima rastegnute metlice koje se sastoje od malih cvjetova plave lavande.
 4. Peres. Raste do oko 60 cm i cvjeta s velikim cvjetovima ljubičaste boje.
 5. Kineska statica ima bijelu ili krem ​​boju.

Rastuća statistika

Ovisno o regiji raste statice svibanj biti godišnji ili višegodišnji. Što je klima toplija, veća je vjerojatnost da će biljka moći zimovati.

Za biljke za razmnožavanje koriste se sjemenke. No stručnjaci ne preporučuju metodu podjele. To je zbog činjenice da biljka ima poseban korijenski sustav, koji se, ako je oštećen, obnavlja jako dugo vremena. Stoga, pokušavajući ga proširiti na ovaj način, riskirate gubitak obaju biljaka odjednom.

Statica raste iz sjemena

Ova metoda uzgoja statike je najoptimalnija. Sjeme biljaka može održati svoju klijavost 4 godine. U isto vrijeme implementirati ovu metodu nije tako lako kao što se čini. I sve zato što sjemena statike imaju vrlo gustu ljusku koja se ne može ukloniti. Kako bi se olakšao proces klijanja, preporuča se malo protrljati s pilicom za nokte. Nakon toga, sjeme treba biti nekoliko dana da se stavi u mokru piljevinu.

Nakon takve pripreme, sjeme se može posaditi u lonac ili posebnu šalicu, ovisno o tome planirate li presaditi dalje ili želite koristiti biljku za uređenje kuće. Stoga, ako je predviđena daljnja transplantacija biljke u otvoreno tlo, onda je korisnije koristiti tresetne čaše koje će zaštititi korijenje statice.

Potrebno je sijati cvijeće u veljači ili ožujku. Za 1 šalicu ili lonac uzmite 1 sjeme. To je važno jer su korijeni biljke prilično glomazni i ako se u šalici nalaze 2 proklijala sjemena, tada će biti vrlo teško zasaditi biljke.

Za sadnju je bolje koristiti tlo za sadnice ili druge labave. Pijesak se može koristiti kao prašak za pecivo.

Pokrijte posudu filmom. To će omogućiti brže klijanje sjemena. Važno je redovito uklanjati film i dati postrojenju mogućnost izlaska zraka. To će ga zaštititi od plijesni. Paralelno s tim, potrebno je navlažiti tlo.

Ako uspijete stvoriti dobre uvjete, za 10 dana primit ćete prve izbojke. Inače vrijeme klijanja može potrajati do 3 tjedna. Da biste ubrzali ovaj proces, spremnik sadnica može se zagrijati fitolampom.

Sadnja statike u otvorenom tlu

Nakon što je posadio biljku, važno je zapamtiti da njegovi korijeni rastu dovoljno brzo, stoga je nemoguće odgoditi presađivanje. Obično to rade na kraju proljeća, kada noćni mrazevi više ne postoje.

Postoje određena pravila za presađivanje biljaka na otvorenom tlu:

 1. Važno je odabrati pravo mjesto. Statica preferira svijetla mjesta i praktički ne podnosi sjenu. Međutim, čak i izravna sunčeva svjetlost neće ometati njen rast. Ako se cvijet posadi u sjenu, njegovi korijeni mogu početi trunuti i biljka će jednostavno umrijeti.
 2. Sadnja statice treba pridržavati određenu udaljenost između grmlja. Trebao bi biti oko 30 cm, što će omogućiti biljci da se intenzivno razvija i razvija. I statice cvijeće će biti velike.
 3. Potrebno je presaditi cvijet u dobro isušenu i rastopljenu zemlju. Istovremeno je važno spriječiti stagnaciju vlage u njoj.
 4. Neutralna ili karbonatna tla su idealna za rast biljaka.

Statička briga

Ako su ispunjeni svi uvjeti sadnje, tada status ne zahtijeva posebnu osobnu njegu. Zalijevanje često nije potrebno. Cvijet ima dovoljno rose i prirodne vlage. Ako to nije dovoljno, lišće biljke će početi sušiti. To je signal da se statika mora zalijevati. Za to je bolje koristiti rasol.

Posebno hraniti biljka nije potrebno. Obično je dovoljno hranjenje, koje je provedeno tijekom sadnje. Statica voli opuštenu zemlju, ali ako to ne radite redovito, ona neće patiti.

Zimska statica

Ovo je pitanje relevantno za topla područja gdje se biljka može koristiti kao trajnica. Kako se odvija zimovanje?

 1. Sve stabljike i lišće biljke treba rezati.
 2. Na vrhu preostale biljke prekriveno je suhim lišćem, koje se može zamijeniti slamom.
 3. Topli materijal nalazi se na vrhu, koji će štititi statiku ne samo od zimskih mraza, nego i od prekomjerne vlage, koja se obično pojavljuje u proljeće.
 4. Čim se topi snijeg, ukloni se zaštitni materijal.

Statica vrlo lijepa i nepretenciozna biljka. Međutim, u početnim fazama kultiviranja, ona mora stvoriti dobre uvjete. Cvijet duguje svoju popularnost atraktivnom izgledu i velikom broju različitih sorti koje pomažu ukrasiti svaki vrt.

 

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime