sadržaj:

  1. Glavni znakovi cvjetnog kamena porasli su
  2. Kamena ruža: vrste
  3. Kamen se podigao kod kuće
  4. rasvjeta
  5. temperatura
  6. Način navodnjavanja
  7. Gnojivo i tlo
  8. presađivanje
  9. reprodukcija
  10. Bolesti, štetnici, liječenje

Kamena ruža ili mladi mogu rasti iu kući iu otvorenom polju. Briga o biljkama je jednostavna, ali rezultat je zanimljiv primjerak neobičnog oblika.

Glavni znakovi cvjetnog kamena porasli su


Naziv biljke s latinskog prevodi se kao "zauvijek živ". Još jedno ime zvuči kao "zečji kupus", jer cvijet izgleda kao glava kupusa. Prema legendi, u stanju je zaštititi kuću od munje, pa je neki posebno praznovjerni ljudi gaje na krov. Stoga drugo ime - "mladi krov".

Atraktivne biljne vrste čuvaju gotovo cijelu sezonu. Guste lisne utičnice ne gube svoju elastičnost i svježinu ne u stanu, ne na mjestu.Kvaliteta tla, praznine u njezi i zalijevanje, kao i pad temperature ne mogu uništiti utičnicu. Na dobrom tlu od humusa i komposta cvijet će izgledati sjajno. Promjer zdrave biljke može doseći 15 cm, a neki pojedinci mogu biti neobične boje (rubin, ljubičasta, smeđa), što interijer i krajolik čine još slikovitijim.

Kamena ruža: vrste


Postoji oko 50 vrsta kamenih ruža. Spada u rod Echiveria zajedno s drugim vrstama. Zajednička značajka ovih sukulenata su gusti, mesnati listovi, koji nakupljaju vlagu i hranjive tvari. Možete razlikovati sorte po veličini, obliku i boji. Također, neke vrste imaju deblo, dok su druge potpuno bez njega.

Kamenica od agave porasla je

Najčešće se ova sorta nalazi u Meksiku. Stabljika biljke može se rastegnuti do 15 cm, a na vrhu stabljike su listovi debljine 0,5 cm. Oni su ovalnog oblika i svijetlozelene boje. Kraj lista je blago naoštren, a duž konture je crveno-smeđa granica. Tijekom razdoblja cvjetanja pojavljuju se kratki cvjetni peteljci na kojima cvate male ružičaste cvjetove, koji se kasnije skupljaju u izduženim cvatovima.

Crni princ

Ova sorta je hibrid. Cvijet je po imenu nazvan malim izduženim lišćem sa šiljastim krajem. Njihova boja od zelene kroz tamnocrvenu boju postupno ide gotovo do crne nijanse na krajevima. Promjer ispusta je 15 cm, biljka cvjeta crvenim klasićima na dugim peteljkama. Razdoblje cvjetanja je na kraju ljeta.

Lau

Ova vrsta ima gotovo bijelu boju. Listovi su prekriveni voskastim premazom koji se lako pere. Listovi skupljeni u izlazu imaju oblik pomalo deformiranog dijamanta. Ova sorta cvjeta velika, nije neobična za Ehiverii, ružičasto cvijeće. Za razliku od drugih sorti, Lau zahtijeva nježno rukovanje.

Pelisuda

Ova se sorta razlikuje po tome što lišće ima poseban kut rasta. Rub lišća je smeđe boje. Ovalni list ima oštar vrh.

elegantan

Deblo, na kojem raste lišće gracioznog kamenog ruža, na kraju pada na tlo i ukorjenjuje se. Listovi obično dosežu dužinu od 6 cm i imaju šiljasti kraj. Boja biljke ove sorte varira od blijedo zelene do bijele i srebrene. Krajem svibnja, ruža će cvjetati ružičasto-žutim cvatovima, dostižući duljinu do 20 cm.

Kamen se podigao kod kuće


Ova biljka je nepretenciozna u njezi. Ona može rasti kod kuće ili na otvorenom polju i odlična je za dobivanje iskustva početnicima cvjećara. Kamena ruža cvjeta jednom godišnje. Vrlo je važno ukloniti osušeno cvatove kako bi cvijet ponovno dobio snagu za novu sezonu.

rasvjeta

Pomlađeni osjeća se sjajno na svjetlu. U vrtu se takva biljka najbolje posadi na sunčanom zemljištu. Čak i žarko sunce neće oštetiti kamenu ružu. Ako svjetlo nije dovoljno, cvijet će izgubiti oblik, ispružiti se i više neće tako uspješno obavljati svoje dekorativne funkcije. Ako se ruža uzgaja kod kuće, onda joj je potreban južni prozor ili dodatno svjetlo.

temperatura

Kao što je već spomenuto, mladi vole svjetlost i toplinu. Čim se smrzne, biljka se može iznijeti na otvoreni balkon. Ali mraz za cvijet nije smetnja. Oni pojedinci koji se uzgajaju na otvorenom tlu mogu biti prekriveni slojem otpalog lišća. Tako pohranjena toplina bit će sasvim dovoljna za postrojenje. Vrlo je važno omogućiti pristup svježem zraku cvijetu koji je stalno u kući. Dosta redovite ventilacije i sunčanje na balkonu.

Način navodnjavanja

Sukulenti se rijetko zalijevaju. Zimi se navodnjavanje može obaviti nekoliko puta mjesečno. Ako je stiglo suho vruće vrijeme, zalijevanje se povećava na jednom tjedno. Ulijte tekućinu u korijen. Listovi mokri od vode mogu početi trunuti.

Gnojivo i tlo

Tlo za rast trebalo bi biti prilično labavo. Trebao bi sadržavati pijesak i željenu razinu kiselosti. Biljka zahtijeva kvalitetnu odvodnju.To bi trebalo voditi računa kada sadite cvijet u zemlju. U loncu drenažni materijal treba biti najmanje jedna trećina volumena.

Također u tlu vrijedi dodati humus i drobljeni ugljen. Gnojiva moraju biti ograničena. Prekomjerna stimulacija rasta ispusta će promijeniti svoj oblik, lišće će izgubiti svjetlinu, a sama hirovitost grma će se povećati. Ako je biljka dostigla starost od 3-4 godine, tada se gornji zavoj dodaje samo u količini od polovice preporučene doze prema uputama.

presađivanje

Cvjećari koji rastu u stanu, rijetko presađuju biljku. Površinski korijenski sustav, karakterističan za kamenu ružu, dugo će puniti lonac. Najčešće postaje mladi dio sastava s višim biljkama. Ova metoda vam omogućuje da ukrasite vrt. Za presađivanje cvijeta iz lonca na otvoreno tlo potrebno ga je odvojiti impresivnom grupom zemlje. Morate imati ružu na udaljenosti od 15 cm od drugih biljaka.

reprodukcija

U sinusima odrasle biljke rađaju se sjeme i procesi kćeri. Uz njihovu pomoć, možete provesti proces uzgoja kamenih ruža. Procesi se uklanjaju iz matične biljke kada je njihova starost dovoljna da se protežu do tla. Mogu se saditi pored odrasle biljke ili odvojeno. Ako želite proklijati sjemenke, potrebno ih je posijati u rano proljeće. Oni su uronjeni u tlo za 10 mm i ostavljeni da kliju na temperaturi od 20 stupnjeva. Reprodukcija se odvija brzo i jednostavno i ne zahtijeva dodatne napore. U otvorenom tlu ruža rastu samostalno.

Bolesti, štetnici, liječenje

Većina mladih obećava korov. Rastući oko utičnica, otimaju im korisne tvari. Korovska trava, koja raste iznad kamene ruže, skriva je od sunca.

S ostalima se mladi mogu nositi sami. Ne privlači parazite i ne pati od gljivičnih infekcija. Biljka mora imati dovoljno topline i svjetlosti da raste zdravo i lijepo.

Ostavite odgovor

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime